Brasov. Pare omul de afaceri perfect pentru a ilustra filozofia economiei capitaliste, dar convingerile sale sunt de stanga: „Structura mea intima poate sa aiba coincidente de doctrina cu acelea ale PSD, dar nu poate fi vorba despre o alaturare”, spune Miron.
Dupa ce s-a convins ca afacerile cu medicamente vor merge bine si fara el, Mihai Miron a iesit complet din afacerea Europharm si s-a retras la munte. Nu de tot, ci pentru a o lua de la capat. „Iesirea din Europharm a reprezentat finalizarea unui proces inceput in 1998. Impreuna cu Glaxo SmithKline am vrut sa facem la Brasov o fabrica de medicamente noua, la standarde internationale. Acest lucru cred ca a reusit, iar acum imi continuu partial afacerile cu medicamente”, spune Miron. El crede ca acum ar putea cu greu sa repete istoria Europharm, pentru ca distribuitorii de medicamente au nevoie de finantare, mai ales in contextul actual, in care primesc mai greu banii: „nu ar rezista in piata”.
„Nu pot sa spun ca exista sprijin politic in industrie pentru un anumit producator de medicamente”, spune Mihai Miron, care nu crede nici ca Glaxo a facut interventii la premier pentru a se plati datoriile uriase.
Atunci cand vine vorba despre afacerile facute de el in ultimii 13 ani, Miron pare destul de detasat. „Ca sa fiu cinstit, realitatea a depasit viziunea initiala. In urma cu mai multi ani mi-am propus sa infiintez o companie care sa produca si sa distribuie medicamente la nivel national. Ceea ce am realizat acum, cand de la Brasov se exporta in Europa de Est, este performanta mai presus de orice previziune”. Trecerea de la productia de medicamente la aceea de lapte praf pentru copii nu este greu de inteles pentru un om care pare hotarat sa faca de la capat si cum trebuie. Asa a aparut Vitalact, un lapte praf fabricat dupa ultimele standarde la fabrica instalata la Miercurea Sibiului, localitatea de bastina a sotiei.
„Afacerea cu lapte praf este o imbinare intre sufletul de taran profesia de medic farmacist. Sunt nascut la tara, in judetul Iasi, si nu am vrut sa las sa dispara niste ferme aflate deja in paragina. Dupa ce le-am preluat si modernizat, ne-am spus ca ar trebui ca cele trei ferme sa fie transformate intr-o fabrica de lapte praf pentru copii”.
Pentru procesarea laptelui, rentabilitatea nu este foarte departe de aceea pentru medicamentele generice. Laptele trebuie sa fie complet curat din punct de vedere biologic, iar marea problema este ca in Romania nu poti sa gasesti lapte curat. „Poate din cauza asta nu au facut si altii o fabrica de lapte praf pentru copii. Anul trecut am inaugurat cea mai performanta sala de muls din Romania. Totul este acoperit cu gresie si faianta, iar muzica a devenit un lucru obisnuit pentru vacile noastre”. Increderea, rabdarea si o investitie de zece milioane de dolari au adus profitul la Miercurea Sibiului.
Potentialul pietei este in jur de 25 de milioane de euro pe an, piata din care Mihai Miron spera sa isi adjudece, anul acesta, o treime. Vitalact concureaza acum cu marcile marilor producatori internationali care, mai transparent sau pe cai mai laturalnice, incep sa se intereseze de fabrica. „Competitorii au cautat sa obtina informatii pe cai mai mult sau mai putin ortodoxe. Se pare ca unii au platit anumite persoane care sa afle mai multe lucruri decat acelea care rezulta dintr-un contract financiar”. Mihai Miron nu este foarte deranjat de aceasta curiozitate, atata timp cat dorinta sa este de a crea afaceri care, intr-o zi, sa poata fi vandute catre unul dintre marii jucatori din piata internationala.
Crescatorul de afacerir
18 septembrie 2003, 12:00
Ultima modificare în 18 septembrie 2003, 15:00
Brasov. Pare omul de afaceri perfect pentru a ilustra filozofia economiei capitaliste, dar convingerile sale sunt de stanga: "Structura mea intima poate sa aiba coincidente de doctrina cu acelea ale PSD, dar nu poate fi vorba despre o alaturare", spune Miron.Dupa ce s-a convins ca afacerile cu medicamente vor merge bine si fara el, Mihai Miron a iesit complet din afacerea Europharm si s-a retras la munte. Nu de tot, ci pentru a o lua de la capat. "Iesirea din Europharm a reprezentat finalizarea
Etichete: arhiva,
medicamente
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- In aceasta vara, seceta a lovit si micul ecranr
- Pirateria soft – eterna problema, eterna afacere
- Ghiseul cu Informatiir
- Noutati ITr
- Solutia: programele europene, la indemanar
- Nu doar geniile fac virusii informatici
- Serban Madgearu s-a despartit de Pax TVr
- SRI ne asculta telefoanele pe bani grei
- Am ales sa tinem pasul cu istoriar
- Cele mai bune magazine virtuale de hainer