Dacă în primii doi ani, respectiv în 2009 și 2010, numărul tinerilor care au ales să devină proprietari era foarte redus, anul trecut cei care au optat pentru această variantă au fost în număr de 12 ori mai mare față de cei care au optat în primii doi ani cumulat. „Raportându-ne la anii precedenți s-a înregistrat o creştere a vânzărilor de la an la an. Pe lângă măsurile de ordin legislativ şi procedural, ANL a oferit totodată consiliere şi suport tinerilor beneficiari ai programelor astfel încât să-şi poată îndeplini visul de a avea o casă a lor“, a declarat, în cadrul conferinței organizate de Capital, Ciprian Stan, directorul general al ANL.
Potrivit acestuia, din vânzarea celor 1.920 de locuințe în conturile Agenției au intrat 163 de milioane, fonduri care vor fi utilizate la construcția de noi locuințe. Director general al ANL, a precizat că cele mai multe locuințe au fost vândute prin porgramul Prima casă, mai exact 713 unități locative, 568 au fost vândute direct cu plata integrală a prețului din surse proprii, 159 de tineri au apelat la credit ipotecar iar 329 au optat pentru varianta pusă la dispoziție de unele autorități publice locale și anume cea de rate lunare direct către acestea.
Celelalte 150 de unități au fost achiziționate de chiriași, fără ca ANL să cunoască programul, tipul de credit sau sursa de finanțare, conform datelor prezentate de directorul agenției. Până în prezent, ANL prin programele derulate are peste 36.000 de locuințe finalizate la nivel național din care 32.552 de locuințe pentru tineri sunt destinate închierierii, restul de aproape 3.500 de unități fiind construite prin credit ipotecar. Directorul general al ANL a precizat că în baza de date a Agenției sunt înregistrate propuneri ale autorităților publice pentru construirea a peste 87.000 de apartamente.