Numărul lucrătorilor europeni concediați din cauza crizei economice, care au beneficiat de ajutor financiar prin Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) s-a dublat anul trecut, față de 2009.
Astfel, în 2010, aproape 23.700 de fost angajați din nouă state membre au beneficiat de 83,5 milioane de euro din FEG, se arată în raportul adoptat astăzi de către Comisia Europeană.
Al patrulea raport anual privind activitățile FEG arată o triplare, în 2010, a contribuțiilor FEG către statele membre.
Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, în calitate de autoritate bugetară a UE, au luat, în 2010, 31 de decizii de acordare a finanțării FEG: 13 dintre acestea au fost ca răspuns la cererile întocmite în 2010, iar 18 au vizat cereri începând cu a doua jumătate a anului 2009.
Această creștere puternică reflectă impactul brusc al crizei financiare și economice mondiale, ceea ce a dus la o creștere dramatică a cererilor în 2009. În 2010, comparativ cu 2009, au fost aprobate de trei ori mai multe cazuri, iar statele membre au beneficiat de o cofinanțare FEG cu 60 % mai mare.
Contribuțiile FEG au vizat circa 23.700 de lucrători concediați din nouă state membre (Danemarca, Germania, Irlanda, Lituania, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania), cu un total de 83,5 de milioane de euro.
Sprijinul a fost acordat pentru a cofinanța măsurile de politică active pe piața muncii propuse și organizate pentru lucrători de către statele membre, în timpul unei perioade de 24 de luni de la data cererii.
FEG a cofinanțat 65 % din măsuri, sursele naționale furnizând restul de 35 %. Măsurile concrete pentru persoanele care caută un loc de muncă au inclus asistență intensivă și personalizată pentru căutarea unui loc de muncă, diverse tipuri de formare profesională, măsuri de perfecționare și reciclare, stimulente și alocații temporare pe durata măsurilor active și alte tipuri de sprijin, cum ar fi înființarea de întreprinderi și sistemele publice de ocupare a forței de muncă.