Creşte oferta de produse financiare la bursă

Raiffeisen Centrobank şi-a lansat oferta de produse structurate la BVB, incluzând certificate cu activ suport pe indici ai burselor din România, Germania, Europa şi SUA, pe aur şi petrol. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi-a îmbunătăţit oferta de produse financiare structurate, săptămâna trecută fiind lansate şi cele ale Raiffeisen Centrobank AG. După produsele similare lansate de Erste Group, vecinii de la Raiffeisen au adus şi ei instrumentele financiare hibride proprii pe p

Raiffeisen Centrobank şi-a lansat oferta de produse structurate la BVB, incluzând certificate cu activ suport pe indici ai burselor din România, Germania, Europa şi SUA, pe aur şi petrol.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi-a îmbunătăţit oferta de produse financiare structurate, săptămâna trecută fiind lansate şi cele ale Raiffeisen Centrobank AG. După produsele similare lansate de Erste Group, vecinii de la Raiffeisen au adus şi ei instrumentele financiare hibride proprii pe piaţa de capital autohtonă. „Investitorii privaţi au descoperit certificatele ca soluţie de a investi pe pieţele internaţionale şi în mărfuri cu cerere ridicată, toate acestea în monedă locală şi într-un mod transparent“, spune Anca Dumitru, director general BVB.

Având în vedere existenţa furnizorilor de lichiditate, în acest caz chiar Raiffeisen Centrobank (adică o contraparte oricând disponibilă pentru investitorii interesaţi), listarea acestui tip de  instrumente este pozitivă pentru piaţa noastră, care suferă în primul rând din cauza lipsei de lichiditate. „Instrumentele financiare hibride sunt emise de instituţii financiare şi bănci de investiţii în baza unui program de emisiune cuprins într-un prospect de bază“, se arată în comunicatul băncii austriece. Raiffeisen Centrobank oferă acest tip de instrumente din 2006, iar în prezent acestea sunt tranzacţionabile în state precum Polonia, Cehia şi Ungaria.

Premieră cu S&P500

„Listarea produselor structurate la BVB este esenţială pentru consolidarea poziţiei noastre de competitor major pe acest  gen de piaţă în Europa Centrală şi de Est“, a declarat Michael Spiss, Deputy CEO al Raiffeisen Centrobank.

Austriecii, activi în România şi prin intermediul partenerilor de la Raiffei­sen Capital & Investment, au lansat nouă emisiuni individuale pentru certificate cu active suport pe indicele ROTX, pe S&P500, pe EuroSTOXX50, pe DAX, pe aur şi pe petrol (BRENT OIL CRUDE). Cotaţiile con­tractelor vor fi actualizate de către market-makerul RCB la un interval de maximum cinci minute, fiind incluse şi variaţiile cursului valutar. Tranzacţionarea va fi posibilă prin intermediul oricărui broker activ de pe piaţa spot a BVB.

Premiera cu care vin cei de la Raiffeisen este posibilitatea investiţiei în indicele american S&P500 (Standard & Poors), considerat mai reprezentativ pentru bursa americană decât Dow Jones Industrial Average, deoarece include evoluţia a 500 de companii faţă de numai 30. Pentru petrol, cotaţiile utilizate sunt cele de pe piaţa londoneză.

Piaţă în expectativă

Reprezentanţii Raiffeisen sunt ceva mai pesimişti decât colegii de la Erste în ceea ce priveşte succesul acestor instrumente. După ce analiştii Erste au declarat că estimează o lichiditate de 100 de milioane euro la un an de la lansarea produselor structurate, cei de la Raiffeisen spun că se aşteaptă la un volum de circa 5-7 milioane euro lunar, similar cu cel de la bursa din Varşovia. Piaţa autohtonă, mai puţin dezvoltată decât suratele mai vestice, va creşte odată cu familiarizarea investitorilor cu acest tip de instrumente, posibil şi prin conferinţele itinerante (road show) pe care specialiştii Raiffeisen urmează să le efectueze.

Piaţa în ansamblu rămâne, cel pu­ţin deocamdată, în expectativă. Fără mişcări de anvergură, bursa se comportă ca şi cum ar fi în concediu şi aşteaptă întoarcerea investitorilor din vacanţă. Un salt mai spectaculos a reuşit chiar BVB, ale cărei titluri au urcat peste 16% într‑o singură şedinţă de tranzacţionare de săptămâna trecută. Aprecierea este pusă pe seama aşteptărilor legate de viitoarele listări, în special aceea a Fondului Proprietatea (care, într-un final, se apropie de piaţa reglementată) şi cele ale companiilor de stat care vor intra în programul aprobat de Guvern pentru privatizare parţială, precum Romgaz.

Investitorii privaţi au descoperit certificatele ca soluţie de a investi pe pieţele internaţionale şi în mărfuri cu cerere ridicată, în monedă locală.
Anca Dumitru, director general, BVB

5-7 milioane de euro este valoarea zilnică de tranzacţionare a instrumentelor hibride ale Raiffeisen Centrobank, în estimările companiei austriece