Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind stabilirea salariului minim adecvat. Cât vor câștiga românii de acum încolo?
Camera Deputaţilor a adoptat un nou mecanism de stabilire a nivelului salariului minim
Plenul Camerei Deputaților a aprobat, marți, un proiect de lege care introduce un nou mod de stabilire a salariului minim, conform unei reguli europene. Acest proiect de lege pune în practică în România prevederile Directivei (UE) 2022/2041, adoptată pe 19 octombrie 2022, care reglementează salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.
Proiectul include reguli care asigură un nou mecanism de stabilire a salariului minim. Angajații vor beneficia de protecție printr-un salariu minim legal sau prin salarii și condiții de muncă decente, stabilite prin contracte colective de muncă sau alte acorduri scrise.
Salariul de bază minim brut este suma minimă pe care un angajat are dreptul să o primească pentru munca sa, stabilită fie prin lege, fie printr-un contract colectiv de muncă. Salariul minim pe economie, garantat prin lege, este stabilit anual de Executiv și reflectă programul normal de muncă, având ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață și asigurarea unui trai decent. Acest salariu minim se stabilește anual de Executiv și se aplică de la 1 ianuarie, actualizându-se o dată pe an, după ce sindicatele și patronatele sunt consultate.
După maximum doi ani, angajatul trebuie să primească un salariu mai mare
Conform proiectului, un angajat poate primi salariul minim stabilit de Executiv pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la semnarea contractului de muncă. După această perioadă, angajatul trebuie să primească un salariu mai mare decât salariul minim garantat.
Nerespectarea regulilor privind plata salariului minim stabilit prin lege sau prin contractul colectiv de muncă se sancționează cu o amendă între 3.000 de lei și 5.000 de lei pentru fiecare persoană afectată. Totuși, amenda totală nu poate depăși 200.000 de lei. De asemenea, este considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală dacă o persoană stabilește, în mod repetat, salarii sub nivelul salariului minim legal pentru angajații cu contract de muncă.
Proiectul de lege a fost deja adoptat de Senat, iar Camera Deputaților are ultimul cuvânt în acest caz.
Salariul minim brut va trebui să fie între 47% și 52% din salariul mediu pe economie
Conform proiectului de lege, salariul minim brut va trebui să fie între 47% și 52% din salariul mediu pe economie.
Camera Deputaților a adoptat și o lege care îi scutește pe pensionari de returnarea banilor primiți în plus în urma recalculării pensiilor, dacă aceste sume au fost acordate din greșeală.
Tot marți, au fost aprobate modificări la Codul Administrativ. S-a aprobat ordonanța din anul 2019 legată de Codul Administrativ, în ciuda solicitării USR de a elimina articolul care oferă indemnizații speciale pentru aleșii locali la finalul mandatului.
„În două luni de zile vor intra în vigoare pensii speciale pentru foștii primari și foștii președinți de consilii județene. Alți baroni, alți primari, care au ținut în subdezvoltare comunități, vor primi pensii speciale”, a spus, marți, deputatul USR Ionuț Moșteanu.
„USR, când era la putere, cu ministrul justiției, a afirmat ‘nu este posibil ca pensiile de serviciu să fie eliminate’, Când erau la putere nu era posibil, acum, din opoziție ‘dar e campanie electorală’”, a zis fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi.