Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a venit cu vești importante în ceea ce privește pragul de impozitare. Acesta spune că, în urma tuturor indexărilor recente, va crește pragul de impozitare.
Un nou prag de impozitare a pensiilor
Directorul Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat recent că, în urma majorării pensiilor programate pentru 1 septembrie, este necesară și o ajustare a pragului de impozitare.
Acesta a subliniat că decizia finală aparține Guvernului. El a considerat firesc ca pragul de impozitare să fie mărit. Se au în vedere numeroasele indexări și creșteri ale pensiilor din ultima perioadă. Conform celor declarate, noul prag va fi aplicat doar pensiilor care depășesc 3000 de lei.
„Păi, ca să putem să luăm în calcul ce spuneți dvs, și e normal și firesc să se întâmple pentru că pensiile în ultima perioadă au avut nenumărate indexări și majorări și e normal să creștem și pragul acesta de impozitare, dar acest lucru trebuie să se concretizeze printr-un act normativ asumat de Guvern. Când vom avea acest act normativ publicat în Monitorul Oficial, bineînțeles că e obligatoriu și va trebui, într-adevăr, să ținem cont de el”.
Crește pragul de impozitare
Daniel Baciu a explicat că pragul de impozitare va fi crescut de la 2000 la 3000 de lei.
„Nu, nu, e vorba de impozit. Practic se ridică impozitul. Calculatorul știe din formula de calcul, în loc de 2.000 se ridică la 3.000 și calculează impozitul la toate care trec de 3.000, și nu la care trec peste 2.000”.
Această modificare urmează să fie formalizată printr-un act normativ emis de Guvern. El va deveni obligatoriu odată publicat în Monitorul Oficial.
OUG 89/2024 prevede modul în care aproximativ cinci milioane de pensionari, ale căror pensii au fost evaluate, vor primi deciziile de recalculare. Conform Legii 360/2023, casele teritoriale de pensii vor emite aceste decizii, care vor fi apoi transmise prin Poșta Română direct la domiciliul beneficiarilor, pe bază de semnătură.
Pentru livrările pe teritoriul național, plicurile cu deciziile de recalculare a pensiilor vor fi transmise de poștași direct beneficiarilor. În cazul în care pensionarii nu sunt găsiți acasă, aceștia vor primi o înștiințare în cutia poștală și vor putea ridica decizia de la oficiul poștal indicat.
Schimbări în calculul pensiilor
Noua legislație introduce un punct de referință care va înlocui actualul punct de pensie începând din toamnă.
Pensiile vor fi recalculare pe baza acestui nou punct de referință. Concret, prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință. Deciziile de recalculare vor fi emise în două exemplare, unul pentru beneficiar și unul pentru arhivare la dosarul de pensie.
Autoritățile au precizat că există aproximativ 4.900.000 de pensionari în sistemul public de pensii care au trecut deja prin etapa de evaluare premergătoare recalculării. Această recalculare și noul prag de impozitare sunt măsuri menite să asigure un sistem de pensii mai echitabil și adaptat noilor realități economice.