Potrivit datelor oficiale publicate în cursul săptămânii trecute, prețurile plătite de chiriași au crescut cu 5,3% în ultimele 12 luni până în iulie, cea mai mare modificare anuală procentuală de când seria de date a Oficiului Național de Statistică (ONS) a început, în ianuarie 2016.

Cifrele arată o încetinire a creșterii prețurilor la locuințe, acestea crescând cu 1,7% în ultimele 12 luni până în iunie, în scădere față de o creștere de 1,8% în mai și cu mult sub vârful de 14% din iulie anul trecut. A fost, de asemenea, cea mai scăzută rată de creștere din iunie 2020, când piața imobiliară a fost puternic lovită de primul blocaj din cauza Covid-19, scrie Financial Times.

Imaginea contrastantă arată impactul ratelor ipotecare mai mari asupra ambelor sectoare, reglementările crescând presiunea asupra proprietarilor de a vinde.

Prețurile locuințelor a scăzut

Tendințele reflectă că mai mulți oameni aleg să închirieze în loc să cumpere, având în vedere creșterea costului de proprietate. Ambele au fost exacerbate la Londra, unde chiriile au crescut cu 5,5% în capitală în iulie, cea mai mare rată de când seria de date pentru capitală a început în ianuarie 2006.

În schimb, prețurile locuințelor din capitală au scăzut cu 0,6% în iunie față de aceeași lună a anului trecut, singura regiune care a înregistrat o scădere. Aceasta a fost prima contracție anuală din Londra din noiembrie 2019 și a contrastat cu o expansiune de 4,7% în nord-estul Angliei, care a fost regiunea cu cele mai bune performanțe.

În iunie, rata medie a creditelor ipotecare a crescut la 4,6%, cel mai ridicat nivel din 2008 în timpul crizei financiare, potrivit datelor separate ale Băncii Angliei. Aceasta urmează creșterii constante a ratelor dobânzilor de către Banca Angliei care se luptă cu o inflație constantă ridicată.

Locuințele disponibile sunt puține

Nathan Emerson, directorul executiv al Propertymark, un organism comercial pentru agenții imobiliare, a spus că presiunile asupra prețurilor asupra chiriilor au fost exacerbate de lipsa proprietăților disponibile.

„Există o diferență uriașă în numărul de proprietăți disponibile pentru închiriere în comparație cu numărul în continuă creștere de chiriași care caută o locuință, continuând în cele din urmă să pună presiune asupra prețurilor chiriei”, a spus el, îndemnând guvernul să „abordeze urgent problema. ”.

Hollie Hart, manager de închirieri la o agenție Winkworth din Crystal Palace, a declarat că casele pe care le închiriase în cartierul din sud-estul Londrei erau închiriate cu până la 18% mai mult decât anul trecut.

Creșteri record la chirii în Marea Britanie – „Este destul de nebunească piața”, a spus ea.

„Sper că va începe să se stabilizeze puțin [după perioada aglomerată de vară], dar dacă nu vin mai multe proprietăți pe piață, va continua să crească.”

Este posibil ca tendințele de pe piața imobiliară să continue, conform datelor separate ale prețurilor caselor pentru iulie ale creditorului Nationwide. Acesta a arătat că prețurile caselor din Regatul Unit s-au contractat cu un ritm anual de 3,8% în iulie , cea mai slabă performanță din 2009.

Mulți economiști se așteaptă, de asemenea, că prețurile locuințelor vor scădea în continuare în lunile următoare, deoarece ratele ipotecare sunt de așteptat să rămână ridicate pentru o perioadă de timp.