Potrivit analiştilor de la firma de cercetare F.O. Licht GmbH, producţia de zahăr alb în cele 28 de state membre UE va scădea în acest sezon cu 24%, până la 13,6 milioane tone, cel mai redus nivel înregistrat după 1971. Vremea secetoasă din unele părţi ale Europei şi reducerea suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr vor face ca unele state să producă mai puţin decât permite UE, crede Stefan Uhlenbrock, analist la F.O. Licht.
'A avut loc o reducere substanţială a suprafeţelor cultivate, dar la aceasta s-au adăugat unele probleme cu vremea nefavorabilă în anumite ţări, astfel că producţia la hectar nu este impresionantă. Vor fi mai multe ţări care nu vor putea să îşi atingă cota pentru sezonul 2015-2016', a declarat Stefan Uhlenbrock.
Conform prognozelor F.O. Licht, producţia de zahăr alb a UE va fi mai mică decât cea de 17,8 milioane tone înregistrată în 2014-2015 în condiţiile în care Suedia, Danemarca, Finlanda şi Marea Britanie se vor număra printre statele care vor produce mai puţin decât cotele introduse după reforma zahărului din 2006.
Potrivit datelor Comisiei Europene, cantitatea de zahăr de import pentru rafinare în UE pentru care s-au emis autorizaţii este deja cu 57% mai mare decât nivelul înregistrat anul trecut. La data de 16 octombrie blocul comunitar eliberase autorizaţii pentru importul a 400.292 tone de zahăr pentru rafinare, faţă de 254.252 tone în perioada similară a anului trecut.
Uniunea Europeană, odată al doilea mare exportator mondial de zahăr, s-a străduit timp de mai mulţi ani să-şi reducă producţia, după ce Organizaţia Mondială a Comerţului a decis că UE aruncă zahăr subvenţionat pe pieţele mondiale. Pe fondul reducerii producţiei, o parte din cererea UE de zahăr a început să fie acoperită de importuri, fie scutite de taxe sau cu taxe mai mici. În plus, combinaţia dintre diminuarea producţiei interne şi creşterea preţurilor a făcut şi mai profitabilă rafinarea zahărului în UE ceea ce a stimulat şi mai mult importurile.
Săptămâna trecută, preţurile la zahăr în Europa Occidentală se situau la nivelul de 495 de euro pe tonă, în timp ce preţul la zahăr alb cu livrare în zona Mediteranei era la nivelul de 525 de euro pe tonă, potrivit datelor Kingsman. Cu toate acestea, ţările din regiune vor utiliza zahărul rămas de anul trecut pentru a face faţă vânzărilor din acest sezon. Există în continuare stocuri suficiente de zahăr, a declarat Claudiu Covrig, analist la Kingsman. La rândul său, Comisia Europeană a subliniat că nu vor exista probleme cu aprovizionarea cu zahăr în perioada următoare. AGERPRES