Scaderea indicelui general a fost provocata de incetinirea ritmului in cadrul industriei extractive, care a inregistrat prima scadere de la inceputul verii, de 4,5% comparativ cu luna august. In schimb, industria prelucratoare a avut o dinamica mai buna in perioada analizata, reusind o usoara crestere, de 0,4%, dupa ce scazuse constant pe perioada verii.Cu toate ca reducerea ritmului de productie general ar fi trebuit sa reduca stocurile industriale, acestea au crescut la 39,4% din resursele lun
Scaderea indicelui general a fost provocata de incetinirea ritmului in cadrul industriei extractive, care a inregistrat prima scadere de la inceputul verii, de 4,5% comparativ cu luna august. In schimb, industria prelucratoare a avut o dinamica mai buna in perioada analizata, reusind o usoara crestere, de 0,4%, dupa ce scazuse constant pe perioada verii.
Cu toate ca reducerea ritmului de productie general ar fi trebuit sa reduca stocurile industriale, acestea au crescut la 39,4% din resursele lunii septembrie, depasind si nivelul de 39,2%, cat se inregistra la sfarsitul lunii iunie. In lunile iulie si august nivelul productiei pe stoc se diminuase la 38,1%. La unele produse, volumul stocurilor depaseste productia pe o luna, mai ales la bunuri de folosinta indelungata. Pe ansamblul perioadei 01.01-31.09.2001, productia industriala s-a majorat, comparativ cu perioada similara a anului trecut, cu 8,3% datorita, in principal, cresterilor inregistrate in ramurile industriei prelucratoare, cu 9,8%. Exceptie a facut productia de bunuri de folosinta indelungata, scaderea fiind de 3,3% pe primele opt luni, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Societatile romanesti producatoare de bunuri de folosinta indelungata s-au confruntat cu concurenta importurilor din tarile membre ale UE, care au beneficiat de reducerea taxelor vamale la doar 4% de la inceputul acestui an, in timp ce pentru marfurile provenite din statele care formeaza CEFTA, taxele sunt zero. Acest fapt s-a reflectat in satisfacerea cererii interne prin importuri, in dauna produselor romanesti.
Totusi la categoriile unde marfurile romanesti sunt competitive, s-au inregistrat cresteri importante ale exporturilor. Ponderea productiei destinate exportului in total livrari aferente fiecarei categorii economice, in perioada 01.01- 31.09.2001, a fost de 74% pentru bunurile de folosinta indelungata si de 45,1% pentru ramurile producatoare de bunuri de capital.
Urmand indeaproape evolutia productiei industriale si activitatea de export a ramas practic constanta in luna septembrie, crescand cu doar 0,1%, comparativ cu luna august. Pe intreaga perioada scursa de la inceputul anului, exporturile au totalizat 8,7 miliarde de dolari, depasind cu 14% nivelul celor realizate in perioada corespunzatoare din anul precedent. Daca articolele textile impreuna cu incaltamintea si-au marit ponderea in total exporturi, atingand o cota de aproape 35%, exporturile de produse metalurgice s-au diminuat cu 7,2% fata de perioada similara din anul 2000, ponderea acestora ajungand la 13,3% din total. Importurile CIF realizate in luna septembrie au insumat 1,11 miliarde USD, pastrandu-se pe o panta descrescatoare.
Deficitul comercial FOB/CIF a fost de 145,4 milioane USD, fiind cel mai mic nivel inregistrat in ultimele 12 luni. Deficitul comercial FOB/
CIF pentru primele noua luni ale anului 2001 a fost de 2,66 miliarde USD fata de 1,62 miliarde in aceeasi perioada anului trecut.
Dupa cresterile spectaculoase realizate la inceputul anului, productia industriala s-a plafonat, majorarea stocurilor impunand noi reduceri in lunile urmatoare.