Românii aşteaptă cu sufletul la gură noua lege a pensiilor, care ar trebui să fie prezentată oficial în acest an, posibil în luna iunie, potrivit unor informaţii.
Termen pentru Casa de Pensii până la sfârşitul lunii septembrie!
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat că rezolvarea inechităţilor din sistem este un element principal care stă la baza noii legislaţii.
„Până la final de septembrie este termen pentru Casa Națională de Pensii pentru a prelua toate dosarele în format electronic, pentru a separa tehnic, perioadele contributive de perioadele necontributive, pentru a avea separat sporurile cu caracter permanent care au fost luate în calcul și sporurile cu caracter nepermanent care nu au fost luate în calcul.
În momentul în care vom avea legea finală, trebuie să nu dureze foarte mult recalcularea și să putem avea acele 2 elemente extrem de clar și anume rezolvarea inechităților din sistemul public de pensii care se face în 2 pași prin actul normativ cu ajutorul sau cu necesitatea unui impact bugetar.
Acum noi știm cu toții că omenirea, nu numai România, nu este într-o perioadă extrem de fericită și trebuie să fie foarte atenți la cifre.
Trebuie să vedem în ce perioadă de timp poate România suporta impactul bugetar pentru rezolvarea inechităților în prima fază, după care să ne gândim că nivelul pensiilor în România nu este unul satisfăcător și mai avem mult de lucru”, a explicat Marius Budăi, într-o intervenţie la Realitatea Plus.
Când va fi complet adoptată noua legislaţie?
Şeful de la Ministerul Muncii a spus că noua lege a pensiilor va trebui adoptată până la momentul depunerii cererii de plată numărul 4 din PNRR, aşadar până la finalul anului 2023.
„Legea adoptată o vom avea până la momentul depunerii cererii de plată numărul 4.
Și atunci trebuie dată, va fi probabil pe finalul de an 2023, dar digitalizarea tot ceea ce înseamnă preluarea datelor în format electronic trebuie să avem până la luna septembrie 2023”, a adăugat Marius Budăi.
Mai creşte punctul de pensie în România în 2023?
Un alt subiect abordat de către ministrul Muncii a fost cel al unei posibile creşteri a punctului de pensie chiar în acest an.
Marius Budăi a lăsat de înţeles că acest lucru nu se va putea întâmpla, pentru că guvernanţii trebuie să fie mult mai atenţi la cifre în această perioadă.
„Pentru unii au crescut mai mult decât rata inflației. Problema este că după doi ani de măsuri proaste, noi trebuie să fim foarte atenți la cifre.
Măsurile din programul de guvernare, din programul Sprijin pentru România, așa cum au fost ele creionate și decise în coaliție, sunt și le-am prelungit după anul 2022, pe întreaga perioadă a anului 2023.
Nu mi-am permis niciodată și nu îmi permit nici acum să aduc vreo speranță în spațiul public, astfel încât ulterior coaliția politică din care fac și eu parte să nu o poată duce la îndeplinire”, a fost răspunsul oferit de Marius Budăi.