Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a fost chestionat cu privire la o posibilă creștere la pensie în cazul unui român cu un stagiu de contributivitate de doar 18 ani începând cu 1 septembrie.
Acesta a explicat că, la recalculare, această persoană nu va primi niciun ban în plus la pensie. Astfel de pensii vor fi majorate doar la 1 ianuarie, în concordanță cu rata inflației.
”Pentru un stagiu contributiv de 18 ani, nu se acordă niciun punct de stabilitate, dar se beneficiază de indexările anuale care au loc în conformitate cu valoarea punctului de pensie.
Noi anticipăm că, începând cu 1 ianuarie 2025, valoarea punctului de pensie ar trebui să crească cu cel puțin 10,2%, având în vedere că rata inflației a fost de 10,2% la acea dată”, a spus acesta la Realitatea Plus.
Românii care pot lua pensie doar cu 15 ani de muncă
În plus, președintele Casei Naționale de Pensii Publice a clarificat cine sunt românii care pot beneficia de pensie. Este vorba de cei care nu au acumulat 15 ani de vechime, așa cum prevede legea.
El a dat detalii în ceea ce privește pensionarii din sistemul public. Daniel Baciu a menționat că este necesar să acumuleze cel puțin 15 ani de vechime. Ei sunt necesari pentru a putea beneficia de o pensie din sistemul public de pensii.
Excepția care nu ține cont de vechime
Există însă o excepție pentru pensionarii de invaliditate. Aceștia sunt exceptați de la cerința de a avea 15 ani de vechime. Se întâmplă acest lucru deoarece boala nu ține cont de perioada de activitate.
Conform șefului Casei de Pensii, sunt situații în care persoanele sunt pensionate din motive de invaliditate cu mai puțin de 15 ani de activitate.
„Totuși, și pensiile de invaliditate sunt calculate pe baza contribuțiilor”, a comentat Daniel Baciu.
Bugetul pensiilor va fi mărit cu 25 de miliarde de lei
Directorul general al CNPP a subliniat că bugetul alocat pentru pensii va fi mărit cu 25 de miliarde de lei în comparație cu sumele actuale. El garantează că acești bani vor fi utilizați exclusiv pentru pensiile românilor. Ei nu vor fi realocați către alte domenii.
Daniel Baciu a explicat că, încă de la început, intenția a fost să se recunoască și să se valorifice întreaga contribuție a fiecărui individ. Dacă au fost plătite contribuții către asigurările sociale pentru acele venituri, acestea ar trebui să fie luate în considerare în calculul pensiilor.