Desi pana acum situatia economiei din SUA parea ca este prea indepartata pentru a ne afecta, iata ca rezultatele negative fac un pas mai aproape de noi. In Europa situatia nu mai este atat de roza si incepe sa se innegreasca pe la colturi. Euro scade, riscul de recesiune creste, actiunile o iau in jos.
Dar sa o luam pe rand. Euro a scazut a patra zi consecutiv comparativ cu yenul, pe fondul scaderii increderii in economia germana, principalul motor al Europei si cea mai mare economie a continentului. Dolarul a crescut insa, pe fondul deciziei secretarului de stat Henry Paulson care a decis ca statul american ar trebui sa se spele pe maini in afacerea Fannie Mae si Freddie Mac. Lira sterlina a scazut in ultima saptamana pe fondul reducerii pietei de retail. Moneda euro se situa la 1,5698 de dolari, pentru a atinge apoi 1,5664 dolari, iar apoi a cazut la 1,5638 dolari, cea mai scazuta valoare din 8 iulie pana acum.
Riscul de recesiune in Europa este mai aproape dupa ce institutul Ifo a dat publicitatii faptul ca indicele increderii in economia germana a scazut cu 3,7 puncte fata de luna trecuta pana la 97,5 puncte. Scaderea este de trei ori mai mare decat se asteptau economistii germani. Productia industriala si serviciile au suferit pierderi in zona euro, iar in Marea Britanie s-au inregistrat scaderi mari la consumul populatiei, dat fiind faptul ca vanzarile magazinelor de retail au dat inapoi.
Martin van Vliet, economist la ING in Amsterdam spune ca „este prematur sa vorbim acum despre o recesiune in Europa, dar dupa cum arata datele , nu ar strica sa luam in calcul acest risc”.
Pe pietele de capital, exista indicii burselor nationale care au scazut cu procente mici. FTSE 100 a pierdut 0,6%, CAC 40 a scazut cu 0,8%, iar DAX cu 1%.