Crește salariul minim cu 400 de lei. Nicolae Ciucă: Pe baze clare și oneste

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Salariul minim va crește cu 400 de lei, a anunțat fostul premier Nicolae Ciucă, în cursul zilei de marți 28 mai. Liderul PNL a mai spus și cât din această sumă va fi impozitată.

Decizia de a creşte salariul minim este luată

Salariul minim va crește cu 400 de lei. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat că decizia de a creşte salariul minim este deja luată. Aceasta, spune el, este un sprijin esențial pentru mediul de afaceri.

Preşedintele PNL a declarat că au avut loc discuţii în cadrul coaliţiei pe această temă. S-au abordat aspectele legate de mărirea salariului minim. Majorarea salariului a fost un subiect de primă importanţă din cauza unei comunicări interne deficitare în cadrul Coaliţiei.

El a menţionat că toate aceste aspecte au fost clarificate și că au existat discuții cu:

  • mediul de afaceri
  • cu sindicatele
  • şi cu partenerii de coaliţie

”Am avut discuţii la nivelul coaliţiei ieri (luni – n.r.). Am discutat tot ceea ce ţine de acest subiect care practic a ţinut prima linie pentru o lipsă de comunicare internă la nivelul Coaliţiei. Ieri s-au lămurit toate aceste aspecte şi în acest moment vă pot spune că am discutat cu mediul de afaceri, am discutat cu sindicatele, am discutat ieri cu partenerii de coaliţie. Decizia este luată pentru mărirea salariului minim, cu această nevoie de sprijinire a mediului de afaceri”, a afirmat preşedintele PNL.

Nicolae Ciuca/SURSA FOTO: Facebook/Nicolae Ciucă

Crește salariul minim cu 400 de lei

În contextul discuţiilor din cadrul Guvernului în cadrul Consiliului Tripartit, s-a convenit ca această creştere să fie de 400 de lei, iar din această sumă, 300 de lei să fie consideraţi neimpozabili, pentru a permite patronatelor să se adapteze la această schimbare a salariului minim.

”Pentru că nu poţi să vii către mediul de afaceri cu o măsură, sigur, ea fusese discutată, pentru că am discutat cu reprezentanţii patronatelor şi noi ştiam în interiorul coaliţiei că urma ca anul acesta să aibă loc o mărire a salariului minim.

Şi pentru patronate, pentru mediul de afaceri era o chestiune de timp, până când urma să intre în vigoare o astfel de o măsură, iar în aceste condiţii, la discuţiile care au avut loc la Guvern în interiorul Consiliului Tripartit, s-a stabilit ca această mărire să fie de 400 de lei, cu menţiunea că nu doar 200 de lei, ci 300 de lei să rămână ca fiind sumă neimpozabilă, astfel încât patronatul, cei care au responsabilitatea planurilor de afaceri să poată să se adapteze la această nouă schimbare a creşterii salariului minim”, a  declarat Nicolae Ciucă.

SURSA FOTO: Dreamstime

Sectorul privat, motorul economiei românești

Preşedintele PNL a subliniat că motorul principal al economiei româneşti este sectorul privat. Acesta generează majoritatea veniturilor pentru bugetul de stat.

Guvernul şi toate instituţiile statului ar trebui să acţioneze ca parteneri pentru mediul de afaceri. Acesta nu poate fi controlat, având libertatea conferită de economia de piaţă pentru a desfăşura şi dezvolta afaceri în ţară, folosindu-şi resursele proprii şi iniţiativa proprie.

Dialogul şi relaţia de parteneriat între Guvern şi mediul de afaceri sunt esenţiale. Mediul de afaceri nu trebuie privit ca adversar al Guvernului, ci ca partener în procesul de dezvoltare economică.

Adversarii reali sunt în altă parte şi că trebuie să se discute cu aceştia şi să li se adapteze deciziile pentru a nu afecta planurile de afaceri deja stabilite.

”Motorul dinamic al economiei româneşti este mediul privat. De acolo vine tot ceea ce înseamnă venituri pentru bugetul de stat. Ca atare, Guvernul şi orice instituţie a statului nu trebuie să fie altceva decât partenerul mediului de afaceri.

Noi nu putem să-l controlăm. Mediul de afaceri are libertatea care este dată de economia de piaţă în care, pe propriii bani, pe propriile resurse, pe propria iniţiativă, pe propriul curaj, derulează şi dezvoltă afaceri în ţara noastră.

Vorbesc în mod predilect de oamenii de afaceri români, dar şi de investitorii străini, pentru că împreună au o contribuţie esenţială la tot ce înseamnă dezvoltarea economică. Motiv pentru care dialogul şi relaţia de parteneriat între Guvern şi mediul de afaceri este absolut obligatorie.

Mediul de afaceri nu reprezintă adversarul Guvernului. Ştim, adversarii noştri sunt în altă parte, dincolo de graniţă. Nu sunt aici. Ei sunt partenerii noştri şi cu ei trebuie discutat şi cu ei trebuie să acomodăm toate aceste decizii astfel încât să nu impactăm asupra modului în care se derulează planurile de business, care sunt stabilite cu ceva timp în urmă”, a transmis preşedintele PNL.

SURSA FOTO: Facebook

Salariul minim trebuie crescut pe baze oneste

Nicolae Ciucă a comunicat că în urma discuţiilor cu toţi aceşti actori implicaţi, s-a convenit la nivelul coaliţiei şi al Guvernului să se stabilească și să se adopte un mecanism pentru creșterea salariului minim, care să fie în conformitate cu standardele acceptate la nivelul Uniunii Europene.

El a subliniat importanţa unui mecanism de colaborare între Guvern, sindicate şi patronate pentru a stabili creşterea salariului minim într-un mod clar, principial și echitabil, implicând toţi actorii din acest domeniu.

”Din discuţiile cu toţi aceşti actori, în momentul de faţă, există un angajament la nivelul coaliţiei, la nivelul Guvernului, ca după această decizie de mărire a salariului minim, de acum înainte, să se stabilească şi să se agreeze mecanismul în funcţie cu cele agreate şi la nivelul Uniunii Europene. Încă o dată, mecanismul între Guvern, sindicate şi patronate, ca salariul minim să fie crescut pe baze clare, principiale, oneste, între toţi actorii din acest segment”, a afirmat Nicolae Ciucă.