În cadrul Topului Naţional al Firmelor Private, organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Raluca Turcan a recunoscut că motivul real pentru care românii aleg să plece în străinătate ţine de nivelul veniturilor care pot fi obţinute în România.
Mai exact, aceasta susține că deși în România sunt o mulțime de locuri de muncă disponibile, românii preferă să plece în străinătate, unde nivelul de salarizare este cu mult mai ridicat.
„Românii preferă să plece în străinătate, într-o piaţă a muncii liberă, cu joburi mai bine plătite de foarte multe ori în străinătate şi aleg să plece în loc să caute un loc de muncă în ţară. În România sunt locuri de muncă, dar pentru a le ţinti avem nevoie de calificare şi de formare mult mai aplicate şi de asemenea de o interacţiune pe care încercăm să o simplificăm între angajaţi şi angajatori. Dar nu mai puţin important este şi nivelul de salarizare pe care putem să-l asigurăm în România, pentru că motivul real pentru care românii aleg să plece de multe ori în străinătate este cel care ţine de nivelul veniturilor”, a afirmat Raluca Turcan.
Tocmai din acest motiv, ministrul Muncii susține majorarea salariului minim. Turcan a explicat că Guvernul a iniţiat din timp dezbaterea privind creşterea salariului minim pe economie pentru anul viitor.
Cu cât se majorează salariul minim
Astfel, potrivit ministrului, începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul minim ar urma să fie majorat la 2.550 de lei, adică cu 10% mai mult decât până acum. Ea a mai adăugat că deși pentru unii angajatori această sumă poate fi considerată un efort destul de mare, este mulțumită de implicare acestora.
„De aceea am iniţiat dezbaterea din timp a procedurii de majorare a salariului minim pe economie, şi aici vă mulţumesc dumneavoastră, celor din Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, că ne-aţi fost parteneri. Aţi fost parteneri alături de sindicate şi am încercat să stabilim un nivel care pentru dumneavoastră, ca reprezentanţi ai mediului de afaceri, părea mare, pentru sindicate părea acceptabil, iar pentru oameni poate că părea insuficient.
Dar cu toate acestea, într-un acord comun, am agreat ca de la începutul lui 1 ianuarie salariul minim să crească la un nivel de 2.550 de lei, cu o majorare a de 10% pe net, ceea ce pentru mulţi angajatori poate să reprezinte un efort greu de susţinut, şi pentru asta eu vă mulţumesc, în calitate de ministru al Muncii, că aţi acceptat un strigăt de ajutor care până la urmă şi noi ca autorităţi, dar şi dumneavoastră ca angajatori, l-aţi primit din partea celor care lucrează pentru dumneavoastră”, a spus Turcan.