Crește salariul minim pe economie de la 1 ianuarie 2025
Premierul României, Marcel Ciolacu, a stabilit ca, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim pe economie să fie de 4.050 de lei. Astfel, România va intra pe traseul salariului minim european, respectând directiva care prevede că această valoare trebuie să se încadreze între 47% și 52% din salariul minim european, iar România va atinge 47%.
În România, aproximativ 760.000 de angajați primesc salariul minim brut garantat, ceea ce reprezintă 13,9% din totalul angajaților activi. Suma de 4.050 de lei reprezintă 47% din salariul minim european.
De altfel, Guvernul Ciolacu a convenit să fie menținută scutirea de taxe pentru cei 300 de lei din salariul minim pe economie.
„Am stabilit, azi, în Comitetul Național Tripartit că, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim va fi 4.050 de lei. Intrăm, astfel, pe traseul salariului minim european! Respectăm directiva europeană care arată că această valoare trebuie să se încadreze intre 47 și 52 la sută din salariul minim european (România va fi la 47%).
De asemenea, am căzut de acord să menținem scutirea de taxe pe cei 300 de lei din salariul minim. Apreciez din nou seriozitatea și responsabilitatea partenerilor sociali, acest dialog fiind #calea sigură pentru a asigura un nivel corect al veniturilor pentru salariații din România”, a scris, miercuri, Marcel Ciolacu pe Facebook.
Senatul a aprobat o lege referitoare la salariul minim european
La începutul acestei săptămâni, Senatul României a aprobat o lege referitoare la salariul minim european. Legea nu specifică o sumă exactă pentru salariul minim brut din anul 2025, ci stabilește o formulă care va fi folosită pentru a crește salariul minim în fiecare an.
Conform acestei legi discutate în Parlament, salariul minim brut ar trebui să fie între 47% și 52% din salariul mediu brut din țară. Asta înseamnă că cei care primesc salariul minim ar trebui să primească cel puțin jumătate din salariul mediu brut, valoare prognozată de Comisia Națională de Prognoză (CNP) pentru acel an.
Suma de 4.100 de lei brut a fost cea mai des menționată în discuțiile publice, bazată pe propunerile sindicatelor și ale altor parteneri sociali care negociază salariul minim. Președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, a susținut că salariul minim brut ar trebui să fie mai mare de 4.120 de lei în 2025.
CNP estimează că salariul mediu brut în 2025 va fi de 8.597 de lei, ceea ce înseamnă că un salariu minim de cel puțin 4.100 de lei s-ar încadra în formula de calcul pentru salariul minim european.