Crește salariul minim pe economie din România! Când va avea loc majorarea salariilor? Angajații din România așteaptă cu nerăbdarea ziua respectivă. Cu câți bani vor rămâne în portofel, după majorare?
Crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024
Crește salariul minim pe economie! Începând cu 1 iulie 2024, salariul minim pe economie va fi majorat la 3700 de lei, o veste bună pentru români, deoarece vor avea mai mulți bani în portofel.
Guvernul României se află într-o etapă crucială în ceea ce privește salariile și pensiile În prezent, Executivul propune măsuri care ar aduce beneficii angajaților din România. În primul rând, guvernanții propun o creștere a salariului minim pe economie începând cu 1 iulie 2024, ajungând la suma de 3700 de lei. Astfel, salariul minim net ar urma să înregistreze o creștere de 138 de lei, ajungând la 2217 lei în mână pentru oameni.
Totuși, reprezentanții din mediul de afaceri exprimă o opoziție față de această creștere, susținând o majorare mai modestă de până la 3500 de lei, care să intre în vigoare de la 1 septembrie 2024. Această alternativă ar însemna o creștere de numai 28 de lei în salariul net, ceea ce ar duce la încasarea a 2107 lei în mână pentru angajații cu salariul minim pe economie.
Marius Budăi, fostul ministru al Muncii și Solidarității Sociale, a detaliat exclusiv la Antena 3 CNN semnificația acestei majorări. Potrivit spuselor sale, implementarea salariului minim european în România este un proces în desfășurare.
Aceste sume au fost propuse încă din anul trecut. Nu se ia o decizie pe termen scurt. Începând cu 1 ianuarie 2025, niciun salariat nu va primi sub 500 de euro net.
Toate aceste aspecte trebuie să fie analizate într-un context mai amplu. Directiva este deja aprobată. Este necesar să fie transpusă în legislație. Scopul fundamental este să nu se creeze dezechilibre, dar și să se asigure că oamenii au mijloacele necesare pentru a trăi decent.
„Este, de fapt, implementarea salariului minim european în România. Acesta sume au fost avansate încă de anul trecut. Nu luăm o decizie de pe o zi pe alta. Dar este un principiu cu care Marcel Ciolacu a venit, ca de la 1 ianuarie 2025, să nu câștige nimeni sub 500 de euro net.
Toate aceste elemente trebuie puse într-un context. Directiva este aprobată, trebuie să o transformăm în lege, principiile sunt foarte clare. Ideea de bază este să nu dezechilibrăm, dar trebuie să aibă și oamenii cu ce trăi.
Am discutat anul trecut că la 1 iulie 2024 salariul va fi de 3700 de lei, dar este și acel deziderat de care vorbea Marcel Ciolacu ca de la 1 ianuarie 2025 să nu mai avem salarii minime sub 500 de euro”, a spus el.
Mircea Coșea, despre creșterea salariului minim pe economie
La rândul său, Mircea Coșea, profesor universitar la ASE, a explicat de ce se întârzie implementarea acestor măsuri fiscale, ce ar putea fi de un real ajutor pentru cetățenii români. Potrivit spuselor sale, întârzierea se datorează impactului semnificativ și potențialului lor de a avea efecte contrare. Din punctul lui de vedere, Guvernul României ar trebui să analizeze cu atenție aceste aspecte.
Creșterea salariului minim reprezintă una dintre cele mai delicate și sensibile probleme din sfera politicii economice deoarece nu este corelat cu productivitatea. Salariul minim este o problemă de natură socială, fiind conceput pentru a asigura un trai decent pentru activitățile cu nivel scăzut de calificare.
Astfel, creșterea salariului minim exercită o presiune considerabilă asupra angajatorilor. Deși creșterea salariului minim este pozitivă într-un sens, ea poate avea și consecințe negative, funcționând ca o măsură de tip bumerang.
De aceea, este esențial ca această decizie să fie luată în considerare cu mare atenție și să fie bine calculată, pentru a evita situații în care întreprinzătorii să se confrunte cu dificultăți majore, competitivitatea economică a României să fie afectată sau să apară scăderi în investițiile străine în țară.
„Se întârzie din cauza faptului că aceste măsuri au efecte contrare foarte importante și cred că Guvernul trebuie să le judece cu atenție. Creșterea salariului minim reprezintă una dintre cele mai sensibile și delicate probleme ale politicii economice. Și asta deoarece salariul minim nu depinde de productivitate. Salariul minim este o chestiune socială, reprezintă o sumă care să asigure un trai normal unor activități care nu sunt nici foarte calificate, nici foarte bine pregătite.
Deci această creștere, care ar trebui să apară, deoarece România are cele mai mici salarii minime din Europa, este o presiune pentru angajator. Angajatorul este cel care trebuie să plătească, în situația în care economia nu merge foarte bine, de fapt merge din ce în ce mai rău din cauza Ordonanței Trenulețul care apasă pe întreprinzători cu noi impozite și taxe.
Deci, pe deoparte este bine, pe de altă parte este o măsură de bumerang, așa că trebuie foarte bine gândită și calculată, în așa fel încât nici întreprinzătorii să nu se afle într-o mare problemă, nici competitivitatea economică a României să nu aibă mult de suferit și nici să nu avem o scădere a investițiilor străine în România”, a explicat profesorul universitar.