Crește salariul minim, dar nu pentru toți. Vezi cine pierde și cine câștigă

Majorarea salariului minim este planificată să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Ultimele informații spun însă că această creștere se va aplica diferențiat doar în baza studiilor superioare, nu și a vechimii în muncă, cum se anunțase inițial.

Astfel, guvernul ar putea renunța la majorarea diferențiată a salariului minim brut lunar pentru românii cu o vechime în muncă de minimum 15 ani, urmând să crească doar salariul minim pentru persoanele încadrate pe funcții cu studii superioare, cu o vechime de cel puțin 1 an, acestea urmând să urce la 2.350 de lei pe lună. Documentul ar putea fi adoptate în ședința de vineri a Guvernului.

Potrivit proiectului inițial de lege, salariul minim brut ar fi urmat să crească la 2.080 de lei pe lună, pentru toți angajații, cu excepția persoanelor cu studii superioare şi a celor cu minimum 15 ani vechime, pentru care fusese stabilit nivelul de 2.350 de lei pe lună.

Modificări au apărut în ultima perioadă nu doar la câmpul legii ci și la data de intrare în vigoare a acesteia. Dacă premierul Viorica Dăncilă susținea în data de 24 octombrie că majorarea salariului minim ar putea intra în vigoare la 1 decembrie, Marius Budăi, ministrul Muncii, a stabilit un nou termen și anume 1 ianuarie 2019.