Tranzacţiile imobiliare se vor scumpi în România de la 1 octombrie, după intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale pregătite de Guvern. Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a venit cu mai multe detalii despre câteva dintre deciziile la care se lucrează chiar în aceste momente.
Creşte TVA pentru tranzacţiile imobiliare
Tranzacţii imobiliare mai scumpe în România. Măsurile fiscale anunţate de guvernanţi vor avea impact şi asupra celor care realizează tranzacţii cu locuinţe. Vor fi vizaţi inclusiv cei care-şi iau un apartament prin programul Prima Casă.
În prezent, pentru tranzacţiile cu apartamente sau case noi se aplică o cotă redusă de TVA de 5%. După adoptarea noului pachet legislativ, procentul va creşte la 9%, a confirmat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.
„În imobiliare crește de la 5% la 9%”, a confirmat şeful de la Ministerul Finanţelor, invitat la Antena 3.
În cazul celor care-şi iau o locuinţă prin Prima Casă, cota majorată de TVA se va aplica „pentru acele locuinţe care sunt sub 120.000 euro”.
În schimb, Marcel Boloş a venit şi cu veşti bune. Cota de TVA nu se modifică în alte domenii importante. Nu vor exista scumpiri la alimente, medicamente sau lemne de foc, a dat asigurări Boloş.
„Nu există modificări ale cotelor reduse de TVA și nici a cotei standard de TVA.
Tot ceea ce a însemnat energie termică, rămâne 5%, lemne de foc, rămâne 5%, produse alimentare, rămâne 9%, medicamente 9%”, a declarat ministrul Finanţelor.
Ce se întâmplă cu voucherele de vacanţă
Există totuşi şi români afectaţi de noul pachet legislativ ce vizează reducerea cheltuielilor bugetare. Spre exemplu, bugetarii cu salarii mari. Cei care au peste 8.000 de lei nu vor mai primi vouchere de vacanţă.
Pe de altă parte, valoarea voucherelor va creşte cu 150 de lei.
„Acest plafon de 8.000 de lei să fie plafonul de la care nu se mai primesc aceste vouchere de vacanță. Era caraghios ca cineva care încasa 20.000 de lei să primească și voucherul de vacanță.
Valoarea nominală a voucherelor va crește de la 1.450 de lei la 1.600 de lei”, a afirmat Marcel Boloş, potrivit antena3.ro.
Impozite pentru IMM-uri
Statul vrea să sprijine micile afaceri la început de drum, fapt pentru care IMM-uri vor plăti impozitul pe venit de 3% doar dacă au cifra de afaceri de peste 300.000 de lei.
„Cei care au cifra de afaceri până în 300.000 de lei rămân în continuare cu cota de impozit pe venit de 1%, iar cei care au cifra de afaceri între 300.000 și 2,5 milioane de ei, se revine la vechea cotă de 3%.
Scopul acestei măsuri a fost acela de a sprijini antreprenorii și de a-i ajuta să crească afacerile, cei care sunt la început de drum”, a declarat ministrul Finanţelor.
Marcel Boloş a indicat faptul că acest întreg pachet nu vizează doar măsuri care vin pe umerii contribuabililor. Vorbim şi despre decizii ce vizează diminuarea evaziunii fiscale, spune ministrul. În plus, statul face şi el un efort consistent pentru reducerea cheltuielilor în aparatul de stat.