Așadar, plafonul de pensii până la care medicamentele sunt compensate de stat în proporție de 90% va fi majorat. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2024, ca urmare a creșterii punctului de pensie.
Schimbare de ultim moment la pensii
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a elaborat un proiect de hotărâre de guvern. Acesta urmează să fie aprobat până la finalul acestui an de către Executiv.
Proiectul de act normativ are mai multe puncte. În primul rând, este vorba despre modificarea anexei nr. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii.
Este vizată și modificare contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Potrivit proiectului, va fi înlocuită sintagma „venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 1.608 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri”.
Noua versiune este: „venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 1.830 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri”.
Inițiatorii vor să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%
Potrivit inițiatorilor, actul normativ argumentează că majorarea plafonului la 1.830 lei pe lună are vedere creșterea cu 13,8% a valorii punctului de pensie, începând cu data de 1 ianuarie 2024.
Astfel, nu va fi afectat „accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%”.
Amintim că valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8%, de la 1.785 lei la 2.032 lei, de la 1 ianuarie.
Finanţarea compensării medicamentelor pentru pensionarii cu pensii mici se asigură în proporţie de 50% din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).
În proporție de 40%, este asigurată din bugetul Ministerului Sănătăţii, sub formă de transferuri către FNUASS.
Amintim că au fost eliberate 2,01 milioane de rețete aferente unui număr de 432.525 de pensionari. Cifra a fost înregistrată în intervalul ianuarie-septembrie 2023, în cadrul programului de compensare cu 90% pentru medicamentele din sublista B.
Conform datelor prezentate în nota de fundamentare a actului normativ, valoarea totală a acestora a fost de 238,4 milioane lei.
Piața medicamentelor va suferi o serie de schimbări majore
În altă ordine de idei, noul pachet legislativ Farma la nivel european va aduce avantaje indiscutabile și pentru pacienții români.
Despre aceste schimbări a oferit detalii Cristian Bușoi. Europarlamentarul PNL este președintele comisiei ITRE (Industrie, Cercetare și Energie) din Parlamentul European.
Bușoi a explicat că se vor face mai multe investiții pentru medicamentele generice. Mai mult, accesul la medicamentele inovatoare va fi mult mai ușor, inclusiv pentru cetățenii din România.