Un raport sugerează că vârsta de pensionare în Marea Britanie va trebui să crească la 71 de ani până în 2050 pentru a menține numărul de lucrători per pensionar.
Cercetările efectuate de Centrul Internațional pentru Longevitate au constatat că majoritatea celor 121 de țări analizate au o populație care îmbătrânește rapid, „ceea ce face ca pentru guverne să fie din ce în ce mai important să acționeze pentru a sprijini o îmbătrânire sănătoasă”.
Cei născuți după 1970 ar putea munci până la 71 de ani
Raportul a sugerat că actuala vârstă de pensionare din Regatul Unit nu ar fi suficientă și că orice persoană născută după aprilie 1970 ar putea fi nevoită să lucreze până la 71 de ani înainte de a solicita pensia.
Vârsta actuală pentru obținerea pensiei de stat este de 66 de ani. Aceasta va crește la 67 de ani între mai 2026 și martie 2028. Din 2044, se preconizează că va crește la 68 de ani, transmite Sky News.
Recenta stagnare a speranței de viață în timpul anilor de austeritate și COVID-19 a atenuat temporar presiunea privind creșterea vârstei de pensionare de stat dincolo de 67 de ani, dar pe termen mai lung va exista o presiune sporită pentru a o crește la 68 sau 69 de ani, se mai arată în raport.
Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că, chiar și în cazul creșterii vârstei de pensionare de stat, povara tot mai mare a problemelor de sănătate care pot fi prevenite „va continua să acționeze ca o barieră esențială pentru oamenii care pot să rămână pe piața muncii”.
Cercetarea a sugerat că este nevoie de o „concentrare mai mare” asupra prevenirii problemelor de sănătate nu doar la bătrânețe, ci de la o vârstă fragedă până la vârsta adultă.
Săptămâna trecută, cifrele Oficiului Național de Statistică (ONS) au arătat, de asemenea, că populația Regatului Unit va crește de la 67 de milioane de locuitori la mijlocul anului 2021 la 73,7 milioane de locuitori până la mijlocul anului 2036. Aceasta reprezintă o creștere de aproximativ 6,6 milioane, sau 9,9%.
Probleme cu vârsta de pensionare sunt și în Germania
Și în Germania se ia în considerare creșterea vârstei de pensionare, iar aceasta ar putea să ajungă chiar și la 85 de ani. Țara se află în plină schimbare demografică. Numărul persoanelor tinere este în scădere, în timp ce, oamenii îmbătrânesc.
Deja, fiecare a doua persoană are peste 45 de ani. Vârsta de pensionare de 67 de ani nu va mai fi viabilă din punct de vedere financiar în viitor, avertizează economista Veronica Grimm.
Ea solicită ca vârsta de pensionare să fie legată de speranța de viață. În acest context, nu este clar cât timp vor trebui să muncească generațiile viitoare până la pensie. Același lucru este valabil și pentru modul în care va fi finanțat sistemul de pensii în viitor.