Palatul Elysée a transmis miercuri seară, după o întâlnire a liderului de la Paris cu premierul Elisabeth Borne, că Emmanuel Macron dorește un vot în Adunarea Națională.
„Trebuie să mobilizăm toţi parlamentarii în spiritul responsabilităţii”, iar ”consultările vor fi reluate şi mâine pentru continuarea mobilizării”, se afirmă în anturajul președintelui francez.
Acest vot nu este unul sigur, având în vedere că majoritatea cetățenilor nu sunt de acord cu reforma pensiilor.
Francezii încă protestează din cauza reformei pensiilor
Emmanuel Macron nu intenționează, „în această etapă”, ca reforma pensiilor să fie adoptată prin recurgerea la articolul 49.3 din Constituţie, care permite adoptarea unui text fără vot, potrivit mai multor surse din tabăra prezidenţială.
Joi, pe data de 16 martie, cele opt sindicate franceze, care se opun creșterii vârstei de pensionare, vor susține o conferință de presă în fața Adunării Naționale, cu scopul de a influența votul.
Francezii au început să protesteze împotriva acestei măsuri de pe data de 19 ianuarie, iar miercuri, 16 martie, a fost a opta zi de manifestații.
Reforma pensiilor, care presupune creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, a stârnit furia multor cetățeni. Aceștia consideră măsura „nedreaptă”, în mod deosebit pentru femei şi salariaţii cu locuri de muncă grele.
Guvernul francez a decis majorarea vârstei de pensionare ca răspuns la o deteriorare financiară a fondurilor de pensii, dar și la îmbătrânirea populației. Franța este una din țările europene în care vârsta de pensionare este cea mai mică.
Prin susținerea acestei reforme, președintele Emmanuel Macron și-a pus în joc credibilitatea în plan politic.
Reforma pensiilor a fost adoptată săptămâna trecută de Senat
Chiar dacă țara a fost paralizată de sutele de mii de oameni care au ieșit în stradă să protesteze, Senatul din Franța a adoptat sâmbătă, 11 martie, reforma controversată a pensiilor. Decizia a fost luată după ce proiectul emblematic al preşedintelui Emmanuel Macron a fost subiectul unor dezbateri intense și a generat greve şi demonstraţii timp de mai multe săptămâni.
Presa internațională notează că premierul Elisabeth Borne a salutat imediat decizia și a spus că „există o majoritate” în Parlament pentru adoptarea reformei.
„S-a făcut un pas important”, a declarat Elisabeth Borne pentru AFP.