Vestea serii despre vechime! Marius Budăi anunță o creştere a vârstei de pensionare

Așadar, ministrul Muncii a vorbit despre prevederile din PNRR care vizează vechimea minimă. Printre altele, Marius Budăi a dat exemplul diplomaților și al personalului navigant, unde a existat o creştere a vârstei de pensionare.

„Vechimea minimă, o altă prevedere din jalonul din PNRR, s-a egalat cu vechimea minimă din sistemul public de pensii publice, şi anume la 15 ani. Şi dau exemplul auditorii Curţii de Conturi de exemplu, care aveau posibilitatea ca o vechime între 4 şi 14 ani să beneficieze de acelaşi drept, acum trebuie să aibă minim 15 ani, funcţionarii publici parlamentari la fel, de asemenea şi diplomaţii.

La diplomaţi a existat şi o creştere a vârstei de pensionare şi la personalul navigant la fel, astfel încât să egalăm pe cât posibil în România vârsta de pensionare cu vârsta standard din sistemul public de pensii”, a declarat Marius Budăi.

Se egalează stadiul minim de cotizare cu stadiul minim de cotizare din sistemul public

De asemenea, ministrul a subliniat că prevederile vizează o egalare a stadiului minim de cotizare cu stadiul minim de cotizare din sistemul public.

„În mare, astea sunt prevederile, deci se reduc cheltuielile, nu se mai asimilează vechimea, se egalează stadiul minim de cotizare cu stadiul minim de cotizare din sistemul public, astfel încât vom avea şi o ieșire graduală următoare la pensie pentru aceste persoane care vor trebui să îndeplinească aceste condiţii.

Asta înseamnă că inclusiv prin ieşirea mai târziu la pensie şi a beneficia de acest drept prevăzut de legi cu caracter special va fi o economie la bugetul de stat. Vreau să vă menţionez că pe toată perioada acestui an am fost într-o strânsă legătură cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, cu specialişti de la Washington de la Banca Mondială.

Inclusiv acum două zile a sosit de la Banca Mondială un raport preliminar, un studiu de impact preliminar în care se arată că, așa cum proiectul arată, există reduceri, vor exista ulterior adoptării reduceri de cheltuieli. Cu Comisia Europeană am stabilit ca inclusiv pe perioada lunii ianuarie, atunci când nu există sesiune parlamentară, să avem discuții finale, astfel încât odată cu intrarea în dezbaterile de la 1 februarie să fie totul foarte, foarte clar”, a completat Marius Budăi.