Presa internațională relatează că președintele francez Emmanuel Macron a ignorat cerințele oamenilor și a promulgat legea cu privire la reforma sistemului de pensii. Aceasta prevede creşterea vârstei de pensionare cu doi ani.
Textul controversatului act normativ, care prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani, a fost validat vineri de Consiliul constituţional. Mai apoi, a fost publicat în Jurnalul Oficial.
Amintim că noua lege este profund nepopulară în Franţa şi a declanşat ample proteste în ultimele săptămâni în această ţară, conform AFP.
Sindicatele franceze i-au cerut lui Emmanuel Macron să nu promulge legea
După decizia de vineri a Consiliului constituţional, sindicatele franceze i-au cerut „în mod solemn” preşedintelui Emmanuel Macron să „nu promulge legea”, solicitare ignorată de şeful statului francez.
Macron avea la dispoziţie 15 zile pentru a semna legea după validarea celor mai multe măsuri incluse în reforma sistemului de pensii de către Consiliul constituţional francez.
„Codul securităţii sociale este astfel modificat. În primul alineat, cuvintele ‘şaizeci şi doi’ sunt înlocuite cu ‘şaizeci şi patru’”, arată textul noului act normativ.
De asemenea, Consiliul constituţional a respins o propunere a opoziţiei de a organiza un referendum asupra reformei pensiilor. O nouă cerere pentru referendum a fost depusă şi ar urma să fie analizată de Consiliu la începutul lunii mai.
Mulți francezi au ieșit în stradă după ce Consiliul Constituțional a validat planul de reformă a pensiilor
Amintim că mii de persoane s-au adunat vineri după-amiază în centrul Parisului pentru a manifesta împotriva validării planului de reformă a pensiilor de către Consiliul Constituțional.
Aproximativ 3.000 de persoane au fost adunate în zonă. Centralele sindicale primare i-au cerut președintelui Macron să nu pună în vigoare vineri seară legea privind reforma pensiilor.
„Consiliul Constituţional a stabilit, analizând atât pe fond, cât şi la nivel procedural, că reforma este conformă cu normele Constituţiei noastre. Textul ajunge la finalul procesului democratic. În această seară, nu este niciun învingător şi niciun învins”, a declarat prim-ministrul francez
Pe lângă manifestațiile din centrul Parisului, au izbucnit proteste spontane la Lyon, Nantes și Strasbourg.
Mai mult, Consiliul Constituțional a respins cererea opoziției de organizare a unui referendum privind reforma pensiilor, în timp ce o decizie privind o altă cerere similară este așteptată pe 3 mai.
Reacționând la această decizie, Marine Le Pen, unul dintre liderii partidului de extremă dreapta Mobilizare Națională (RN), a declarat la momentul respectiv că soarta proiectului de reformă a pensiilor nu este încă pecetluită și că cetățenii ar trebui să pregătească alternative ca răspuns la ceea ce ea a descris ca fiind o reformă inutilă și nedreaptă.