Mult așteptatul proiect pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, a fost, în sfârșit, elaborat de Ministerul Muncii. Cu toate acestea, Ministerul a venit și cu o surpriză în ceea ce privește proiectul. Mai exact, noul act normativ nu face nicio referire la pensiile speciale ale parlamentarilor și nici ale primarilor.

Contactat de jurnaliștii de la Adevărul, secretarul de stat în Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu a spus, cu privire la acest subiect, că pensiile speciale ale parlamentarilor și nici ale primarilor „nu sunt în plată”.

„Nu figurează în studiul Băncii Mondiale, pentru că ele nu sunt în plată”, a spus Cristian Vasilcoiu, potrivit Adevărul. 

Cu toate acestea, în luna iunie, pensiile speciale ale parlamentarilor au reintrat în plată. Despre asta, Vasilcoiu a subliniat că e cazul doar a unora care au câștigat în instanță, în timp ce pentru aleșii locali nu se plătește nimic. Potrivit sursei citate, 829 de foști parlamentari beneficiază de pensii speciale în prezent.

Pensiile magistraților se vor modifica

Proiectul elaborat recent de Ministerul Muncii prevede modificarea legilor speciale privind pensiile pentru magistrați și personal auxiliar din instanțele judecătorești și parchete, funcționari parlamentari, angajați ai Corpului diplomatic, ai Aviației Civile și ai Curții de Conturi, dar și la pensiile militare.

Potrivit proiectului, magistrații care au o vechime de cel puțin 25 de ani, realizată doar în astfel de funcții, pot beneficia de o pensie de serviciu de maximum 80% din baza de calcul aferentă mediei indemnizațiilor de încadrare brute lunare, inclusiv sporurile permanente aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani. Pensia nu poate fi mai mare de 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul, iar calculul ei nu va ține cont de prime, premii, decontări, restituiri de drepturi salariale, diurne sau alte drepturi care nu au caracter permanent.

De asemenea, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor și parchetelor, aceștia se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani, dacă au cel puțin 25 de ani vechime în astfel de funcții, și vor încasa o pensie de servicii de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, din ultimele 12 luni de activitate anterioare celei în care se depune cererea de pensionare.

Crește vârsta de pensionare

Potrivit proiectului, vârsta de pensionare va crește cu 6 luni pe an, până la 65 de ani. Reforma pensiilor propune creșterea etapizată a vârstei de pensionare:

– Vârsta de pensionare să ajungă treptat la 65 de ani. Vârsta de pensionare ar urma să crească cu câte 6 luni pe an timp de zece ani, astfel încât să se ajungă la cei 65 de ani ceruți de Banca Mondială.

– Vechimea în specialitate necesară pensionării să fie de minimum 30 de ani.

– Pensia să fie calculată ca 65% din media veniturilor brute pe 5 ani consecutivi, la alegere din ultimii 10 ani de activitate.

– La procentul de 65% din media salariilor se va ajunge treptat de la actualul 80%, în zece ani.

Ce se întâmplă cu pensiile auditoriilor Curții de Conturi?

Auditorii Curții de Conturi se pot pensiona la împlinirea vârstei de pensionare, dacă au cel puțin 15 ani vechime în cadrul Curții de Conturi și vor beneficia de pensie de servicii de 65% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute lunare realizate cu caracter permanent, din ultimele 12 luni de activitate anterioare celei în care se depune cererea de pensionare.

Baza de calcul a pensiei nu va ține cont de sporul de risc și suprasolicitarea neuropsihică de 50% și nici de majorarea de până la 75% din salariul de bază câștigate în instanță.

Se modifică și pensia diplomaților și a aviatorilor

De pensie de serviciu vor beneficia și membrii Corpului Diplomatic și consular cu o vechime de cel puținm 15 ani în MAE, la împlinirea vârstei standard de pensionare, cuantumul pensiei neputând fi mai mare de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor brute din ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de pensionare.

Piloții și instructorii Aviației Civile se pot pensiona la împlinirea vârstei de 52 de ani, dacă au cel puțin 20 de ani vechime în domeniu și vor beneficia de o pensie de serviciu de maximum 65% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii în care s-a depus cererea de pensionare.

Proiectul afectează pensiile militare

Proiectul de lege pentru modificarea pensiilor speciale se va aplica și pentru pensiile militare.

Potrivit proiectului, „baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor sau salariilor lunare brute realizate în funcția de bază din ultimele 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate”.

În baza de clacul nu se includ diurnele, compensațiile lunare pentru chirie, alocațiile de hrană, contravaloarea echipamentelor tehnice ori a celor de protecție și de lucru, primele și premiile, indemnizațiile de instalare și de mutare, plățile compensatorii pentru trecerea în rezervă, compensațiile pentru concediul de odihnă neefectuat, sporurile și alte asemenea beneficii.