Vești de ultimă oră pentru români. Ministrul Muncii, Marius Budăi vine cu noi informații referitoare la creșterea vârstei de pensionare, despre care s-a tot vorbit în spațiul public în ultime perioadă. Ce spune ministrul și ce modificări ar urma să fie făcute?
Într-un interviu acordat pentru bugetul.ro, ministrul Muncii a vorbit despre majorarea vârstei de pensionare. Acesta a fost întrebat dacă s-a modificat sau nu ceva în condițiile în care, la începutul mandatului său, acesta a declarat că nu va crește vârsta de pensionare cât timp se va afla la conducerea Ministerului Muncii.
În acest sens, ministrul a menționat că lucrurile nu s-au schimbat, oferind și o serie de argumente în acest sens. Marius Budăi este de părere că sunt alte lucruri mai importante pentru România decât creșterea vârstei de pensionare. Mai exact, este vorba despre creșterea speranțe de viață a cetățenilor, dar și creșterea speranței de viață sănătoasă.
„Nu s-a schimbat nimic. Aș vrea să vă prezint și argumentele prin care să-mi susțin această afirmație. Eu cred că în România trebuie să ne preocupăm mai întâi, înainte de a crește vârsta de pensionare, de a crește speranța de viață a cetățenilor români, de a crește speranța de viață sănătoasă a cetățenilor români”, a spus ministrul.
Totodată, el a explicat și motivul pentru care în România nu se poate ieși la pensie la 70 de ani. Marius Budăi susține că speranța de viață a unui bărbat român este de 70 de ani și șase luni. Astfel, există posibilitatea ca o persoană să contribuie 50 de ani la stat, iar apoi să încaseze pensia meritată doar șase luni de zile.
Care ar trebuie să fie prioritatea autorităților
Ministrul susține că prioritară ar trebui să fie creșterea speranței la viață și nicidecum creșterea vârstei de pensionare.
„Nu poate fi vorba de o creștere a vârstei de pensionare la 70 de ani. Vă spun și de ce: în România speranța de viață, pentru un bărbat, este de 70 de ani și șase luni. Este imposibil să pui pe cineva să contribuie într-un sistem 50 de ani și să-i dai pensie șase luni. Nu se poate așa ceva.
Speranța de viață sănătoasă este și mai mică: de 59-60 de ani. Deja cetățenii români lucrează 5 ani în plus față de speranța de viață sănătoasă. Deci, nu poți să pui carul înaintea boilor. Noi trebuie să ne ocupăm de viața cetățenilor români, de a le crește speranța de viață sănătoasă. Vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi”, a mai spus ministrul.
Amintim faptul că, la momentul actual, în cazul femeilor, vârsta de pensionare, în ianuarie 2022, este de 61 de ani și 9 luni. Aceasta urmează să crească etapizat, până în ianuarie 2030, când va ajunge la 63 de ani.