Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România?

Fostul ministrul al Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre o posibilă majorare pentru vârsta de pensionare în România. El a declarat că acest lucru nu se va întâmpla pe termen scurt.

„Creșterea vârstei de pensionare nu există! În lege se vorbește ca după anul 2025 să studiem dacă putem lua în calcul ceea ce se întâmplă cu speranța de viață. O reducere a vârstei standard de pensionare în conformitate cu perioada lucrată. Al doilea drept este în concordanță cu numărul de ani lucrați, iar al treilea pentru condiții speciale și deosebite”, a explicat fostul ministru la Realitatea PLUS.

În spațiul public s-a vehiculat faptul că milioane de pensionari vor avea pensiile înghețate de anul viitor. De asemenea, și în contextul adoptării normelor de aplicare pentru legea pensiilor, fără modificarea în vreun fel a unui articol care a stârnit cele mai mari controverse.

O interpretare a acestuia ar fi că, prin noua lege, vârsta de pensionare va putea fi majorată după bunul plac de Guvern.

Ministrul Muncii a respins ideea creșterii vârstei de pensionare

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a explicat recent că vârsta de pensionare nu va crește în România. Ea explica că până în anul 2030, vârsta de pensionare pentru femei va fi de 63 de ani. Ulterior, se va mări din nou, ajungând la 65 de ani până în 2035.

„În primul rând trebuie să știți că aceasta este o garanție că vârsta de pensionare în România nu va crește arbitrar, ad-hoc, în funcție de guvernele care vor fi la guvernare.

Deci ați văzut că am introdus în lege un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea crește decât dacă crește în mod semnificativ speranța de viață.

Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește”, arăta atunci ministrul.

A doua etapă a noii legi a pensiilor se va aplica din septembrie

Noua lege a pensiilor a fost deja publicată în Monitorul Oficial și va fi implementată în două etape. Prima se aplică deja, de la 1 ianuarie, iar a doua se va aplica din septembrie.

Una dintre modificările aduse constă în schimbarea formulei de calcul a pensiilor. Începând din ianuarie, ea va fi determinată în funcție de numărul de puncte acumulate de fiecare beneficiar.

În conformitate cu principiul contributivității, noul cadru legislativ propune implementarea un mecanism de indexare a pensiilor. El va fi ajustat în funcție de evoluția realităților economice.

Această reformă va înlocui, începând cu toamna anului 2024, punctul de pensie actual cu valoarea punctului de referință.

Astfel, se va calcula cuantumul pensiei prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR).

Punctul de referință este stabilit la 81 de lei la momentul intrării în vigoare a legii. Acesta va fi indexat anual, în concordanță cu rata inflației, și, de asemenea, cu 50% din creșterea reală a salariului mediu brut.

De la începutul lunii ianuarie 2024, valoare punctului de pensie a cunoscut o creștere de 13,8%, ajungând la suma de 2.032 lei.