Ministrul Muncii, Marius Budăi, le prezintă, luni, liderilor din coaliție concluziile negocierilor cu oficialii din Comisia Europeană şi soluțiile găsite pentru a nu pierde miliarde de euro din PNRR. Dacă există consens politic, legea ar putea fi dezbătută.

România ar putea pierde miliarde de euro

Totodată, este posibil ca liderii coaliției să își asume angajarea răspunderii pentru reforma pensiilor speciale, ceea ce ar atrage demiterea Guvernului.

Potrivit unor surse din Comisia Europeană, România trebuie să crească vârsta de pensionare la 65 de ani pentru toți cei care au intrat în sistem după 2018. De asemenea, pensiile speciale trebuie să fie tăiate pentru funcționarii parlamentarii, angajații Curții de Conturi și alte categorii restrânse. astfel, peste 1000 de pensii trebuie să fie eliminate.

Potrivit unor surse politice, PSD nu vrea să preia guvernarea până când jalonul privind reforma pensiilor speciale nu este închis, transmite știripesurse.ro

Cine beneficiază de pensie specială?

Potrivit datelor transmise de Casa Națională de Pensii:

  • 740 foști diplomați au o pensie medie de 5800 lei (2545 lei de la bugetul de stat)
  • 716 funcționari parlamentari au o pensie medie de 5051 lei (2490 lei de la bugetul de stat)
  • 555 foști angajați ai Curții de Conturi au o pensie medie de 8490 lei (2800 lei de la bugetul de stat)
  • 1373 foști piloți au o pensie medie de 11.500 lei (7520 lei de la bugetul de stat)
  • 5227 foști magistrați au o pensie medie de 24.524 lei (20.040 lei de la bugetul de stat)
  • 1658 foști angajați din judecătorii și parchete au o pensie medie de 8500 lei (2800 lei de la bugetul de stat)

Ce spune Marius Budăi?

Despre pensiile speciale, ministrul Muncii a arătat că mai sunt anumite aspecte tehnice sesizate de Comisie pe care acum le aşterne pe hârtie şi crede că vor îndeplini jalonul.

Marius Budăi a arătat că odată cu scoaterea acestui indicator care este nedrept să fie acolo (plafonul de 9,4% pentru pensii, în PNRR) nu s-a solicitat introducerea altui indicator în loc. „Noi am stat şi am discutat acolo despre reforme sănătoase”, a adăugat el.

Despre pensiile speciale, ministrul Muncii a menţionat că „ceea ce a spus preşedintele PSD a fost că, dacă cu amendamentele ajunse în Parlament şi cu legea adoptată în Parlament, Comisia Europeană va considera în continuare că jalonul este neîndeplinit, atunci aşa este normal, să nu pierdem bani din PNRR şi ultima soluţie, soluţia la îndemână, în calitate de prim-ministru, este asumarea răspunderii”.

„Am aprobat o serie de amendamente la Senat, le-am transmis către Comisia Europeană, s-a acceptat de către Comisie, s-a spus că legea este pe direcţia bună, chiar mai bună decât a fost înainte de Senat, s-au aprobat câteva la Senat. Mai sunt anumite aspecte tehnice sesizate de Comisie pe care acum le aşternem pe hârtie şi cred că vom îndeplini jalonul.