Crește vârsta de pensionare la 70 de ani?! Anunț de la vârful Guvernului: Trebuie să ne conformăm

guvern Guvernul Ciolacu

SURSA FOTO: Dreamstime

Probleme creșterii vârstei de pensionare a încins spiritele în coaliția de guvernare. În timp ce PNL susține că prevederea este clară, se află în PNRR și nu poate fi renegociată sau ajustată decât în „condiții extrem de bine justificate”, PSD spune că este „o inepție neconstituțională” și nu va fi susținută de social-democrați.

Posibilitatea redusă de renegociere

Ministrul liberal al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, spune că egalizarea vârstei de pensionare la bărbați și femei este un jalon din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență care trebuie atins până în anul 2035.

„Acest lucru este limpede precizat în PNRR și, de asemenea, avem sistemul de facilități – e adevărat, opțional – ca până la 70 de ani cei care rămân în câmpul muncii și sunt activi să avem un sistem de facilități pentru a stimula rămânerea în câmpul muncii și a avea și beneficii suplimentare pentru cei care decid acest lucru, astfel încât sistemul de facilități să continue până la 70 de ani”, a declarat Marcel Boloș la B1TV.

Ministrul a precizat că nu crede că există posibilitatea unei renegocieri, având în vedere că este un jalon din cadrul PNRR.

„Fiind un jalon care privește reformele din Planul Național de Redresare și Reziliență, nu cred că avem o posibilitate de renegociere și ajustare a jalonului. Componenta de reforme este cea care doar în condiții extrem de bine justificate mai poate fi discutată cu Comisia Europeană, trebuie să existe circumstanțe obiective, pe care le definește regulamentul Comisiei Europene, pentru a putea ajusta și pentru a putea renegocia sau a modifica Planul Național de Redresare și Reziliență”, consideră oficialul.

Trebuie să ne conformăm. Putem pierde 700 de milioane de euro

Marcel Boloș este de părere că „lucrurile sunt limpezite” și România trebuie să se conformeze cu ceea ce este prezent în PNRR.

„Noi trebuie să ne conformăm la ceea ce scrie în PNRR. Într-adevăr, acest jalon este unul mult mai complex. Pe lângă măsurile de egalizare a vârstei de pensionare, pe lângă ceea ce înseamnă sistemul de facilități pentru rămânerea în câmpul muncii și atingerea vârstei de pensionare de 70 de ani, mai prevede și criteriile care țin de contributivitate și de justețe a sistemului public de pensii, mai ales pentru cei care au pensii mici – și al principiului echității sociale din această perspectivă”, a mai spus el.

Marcel Boloș a explicat că România ar putea pierde aproximativ 700 de milioane de euro dacă nu îndeplinește acest jalon.

„Valoarea pe care noi o putem pierde și să fie, să zicem așa, plată parțială pentru România în cererea de plată numărul 3 este aproximativ 700 de milioane de euro. Sunt anumiți coeficienți pe care îi mai poate aplica adițional Comisia Europeană pentru astfel de jaloane și ținte pe care le avem în PNRR, deci suma e posibil să fie ajustată pentru a face plata parțială, decizia fiind a Comisiei Europene, și calculele pe care le face Comisia sunt proporționale cu importanța pe care un astfel de jalon o are PNRR”.

PSD se opune creșterii vârstei de pensionare

Pe de altă parte, deputatul social-democrat Elena Dinu a declarat că PSD „se opune în mod categoric creşterii obligatorii a vârstei de pensionare, poziţie pe care am avut-o de fiecare dată când acest subiect a fost supus dezbaterii publice”.

„O potenţială majorare a vârstei de pensionare trebuie armonizată cu speranţa de viaţă a populaţiei, care în România este încă mult sub media Uniunii Europene”, a precizat aceasta.

Posibilitatea românilor de a rămâne în câmpul muncii până la împlinirea vârstei de 70 de ani, respectiv câţiva ani după ajungerea la vârsta standard de pensionare, există şi în prezent, constituind un drept al tuturor celor care doresc acest lucru. Dreptul la muncă este garantat de Constituţie pentru toţi cetăţenii, deci şi pentru pensionari.

Prevederea, o inepție neconstituțională

„Prevederea din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, conform căreia România este obligată să adopte creşterea „opţională” a vârstei de pensionare până la 70 de ani, a fost inserată de guvernul PNL-USR, dar reprezintă, în accepţiunea noastră, o inepţie neconstituţională. Dacă intenţia celor care au inclus respectivul jalon în PNRR a fost de a-i determina forţat pe cei ajunşi la vârsta pensionării să renunţe la pensie pentru a putea munci, atunci vorbim în mod concludent de un aspect total neconstituţional, care nu are cum să fie aplicat.

PSD susţine că interzicerea cumulului pensiei cu salariul trebuie aplicată doar celor care se pensionează anticipat, iar apoi se angajează, dovedind astfel că pensionarea anticipată nu a fost justificată.

PSD apreciază că toate dezbaterile privind creşterea vârstei de pensionare trebuie tranşate de coaliţia de guvernare înainte de a determina alte îngrijorări pentru români. PSD nu susţine o astfel de măsură, deoarece nu este cazul să punem o presiune şi mai mare pe salariaţi.

Din contră, în loc să le generăm mai multe griji, vrem să luăm din poverile fiscale de pe umerii lor, pentru că munca pe care o prestează trebuie răsplătită aşa cum se cuvine”, se arată într-un comunicat transmis de deputatul PSD, Elena Dinu.

Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare

De asemenea, și ministrul Muncii a precizat că PSD nu va susține majorarea vârstei de pensionare. Oficialul a precizat că importantă este creșterea speranței de viață și mai ales „speranța de viață sănătoasă”

El a vorbit și despre stimulente pentru persoanele care vor să rămână în activitate.

„Sub nicio formă, nu susținem majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. Dacă vorbim despre acordarea de stimulente pentru cei care vor să rămână în activitate este foarte bine”, a precizat ministrul Marius Budăi.