CSM nu a fost consultat în niciun fel

Reacția dură a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind lipsa de dialog între autoritățile politice și cele judiciare legate de proiectul legislativ privind majorarea vârstei de pensionare a judecătorilor și procurorilor.

„Consiliul Superior al Magistraturii precizează că nu a fost consultat în niciun fel cu privire la un astfel de demers și nu are cunoștință de conținutul acestui proiect”, au transmis reprezentanții CSM marți, într-un comunicat oficial.

Reacția vine după ce în spațiul public au apărut informații legate de un nou proiect de lege, asumat de coaliția de guvernare, care vizează creșterea vârstei de pensionare a magistraților la 65 de ani.

CSM atrage atenția că astfel de modificări trebuie realizate „numai cu respectarea standardelor constituționale și în urma unui dialog autentic și onest cu reprezentanții sistemului judiciar”.

Magistrații cer respectarea cadrului legal deja stabilit

Consiliul subliniază că Statutul judecătorilor și procurorilor a fost modificat recent, prin Legea nr. 282/2023. Actul normativ adoptat anul trecut a stabilit „soluția normativă potrivită” privind pensiile de serviciu, cu garanții financiare care susțin independența justiției.

„Orice reluare a dezbaterilor publice referitoare la pensia de serviciu readuce în actualitate riscul revenirii la situația extrem de dificilă cu care sistemul judiciar s-a confruntat în anii anteriori, pe fondul acelorași incertitudini ale magistraților”, avertizează CSM.

Potrivit comunicatului, instabilitatea normativă ar putea genera „un real blocaj la nivelul instituțiilor autorității judecătorești”.

Sursă: Consiliul Superior al Magistraturii

Reacția vine după anunțul lui Crin Antonescu

Tensiunile au fost declanșate după ce Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare, a anunțat că magistrații care intră în sistem trebuie să se pensioneze la 65 de ani, ca toți ceilalți cetățeni.

Antonescu a declarat că „am cerut coaliției acest principiu, și a fost acceptat: pensionarea la 65 de ani”. El a adăugat că proiectul va fi depus marți în Parlament, cu semnătura tuturor celor patru președinți ai formațiunilor din coaliție.

Kelemen Hunor: „Reducerea pensiilor speciale este un obiectiv”

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a confirmat marți că proiectul de lege a fost deja înregistrat în Parlament. Pe pagina sa de Facebook, acesta a scris că scopul inițiativei este „ridicarea vârstei de pensionare a procurorilor și judecătorilor la 65 de ani”, dar și „reducerea pensiilor speciale”.

Această intenție vine într-un moment în care subiectul pensiilor speciale rămâne unul sensibil atât pentru opinia publică, cât și pentru magistrați, care văd în aceste pensii un element esențial al independenței sistemului judiciar.