Se schimbă oficial vârsta de pensionare! Republica Moldova a modificat, începând cu data de 1 iulie, vârsta de pensionare pentru femei. Este anunțul momentului!
Din 1 iulie, Republica Moldova a modificat vârsta de pensionare pentru femei.
S-a modificat vârsta de pensionare pentru femei
Astfel, noua reglementare prevede că vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă la femei este de 60 ani 6 luni, iar stagiul complet de cotizare, 33 ani și 6 luni.
Cu toate acestea, pentru bărbați vârsta de pensionare rămâne neschimbată, la 63 ani, iar stagiul de cotizare este de 34 ani.
De asemenea, noua lege prevede reducerea vârstei standard de pensionare femeilor care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani cinci sau mulți copii. Pentru această categorie de femei, vârsta de pensionare este de 57 ani și 6 luni.
Casa Națională de Asigurări Sociale din Republica Moldova a anunțat că vârsta standard de pensionare pentru femei va crește treptat până în anul 2028, până la 63 de ani, iar stagiul de cotizare va crește până la 34 de ani.
Ce se întâmplă cu pensiile din România?
Între timp, în România, ministrul Muncii a oferit informații de ultim moment despre recalcularea pensiilor.
Ministrul a explicat că aceste variante ar putea fi lucrate peste vară, iar proiectul să fie depus în Parlament începând cu sesiunea parlamentară de toamnă.
„Avem trei variante. Spre sfârșitul săptămânii viitoare vom primi de la Banca Națională o primă analiză de impact, nu este analiza finală. Telefoanele pe care le-am avut în această săptămână și discuțiile pe care le-am avut cu Comisia Europeană au făcut trimitere la acest prim raport pentru a avea o bază de plecare în discuțiile următoare.
Sper ca peste vară să putem lucra aceste variante și începând cu sesiunea parlamentară de toamnă să depunem acest proiect în Parlament. Se lucrează la acea digitalizare a dosarelor, preluarea datelor în format electronic, preluarea separată a perioadelor contributive față de perioadele asimilate, a sporurilor cu caracter permanent față de sporurile cu caracter nepermanent, încât activitatea noastră a ajuns astăzi la peste 80% din dosare introduse în sistemul electronic.
Sperăm, tragem și spunem ca până la finalul perioadei să terminăm cu toate dosarele, chiar dacă vor rămâne câteva dosare care vor fi foarte vechi și vor trebui să fie introduse la mână, lucrate, dar cu siguranță ne vom încadra în acest termen”, a explicat Marius Budăi.