Fondurile de pensii facultative, active de 5,03 miliarde de lei

Conform unui raport emis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), fondurile de pensii facultative înregistrau active în valoare de 5,03 miliarde de lei la sfârșitul lunii martie, înregistrând o creștere de 30,1% în comparație cu nivelul înregistrat la aceeași dată a anului anterior.

„Cele mai multe investiţii au fost efectuate local (96%), majoritatea fiind denominate în lei (89%)”, se arată în raport.

Conform informațiilor furnizate de aceeași sursă, valoarea contribuțiilor virate în luna martie a fost de 56,3 milioane de lei, iar contribuția medie a fost de 159 de lei.

Titlurile de stat ocupau cea mai mare pondere în cadrul activelor, însumând 3,302 miliarde de lei, adică 65,6%. Pe locul doi se situau acțiunile, cu un total de 1,329 miliarde de lei (26,4%). Obligațiunile corporative ocupau poziția a treia în acest clasament, cu 189,83 milioane de lei, reprezentând 3,8% din totalul activelor.

Conform datelor oferite de ASF, fondurile de pensii facultative aveau un număr de 736.606 participanți în luna martie 2024.

Pe Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea și Raiffeisen Acumulare.

ASF
Sigla ASF / SURSA FOTO: Facebook, ASF

Fondurile de pensii private obligatorii au crescut cu peste 30%

Conform informațiilor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), la finele lunii martie 2024, fondurile de pensii private obligatorii înregistrau active în valoare de 135 miliarde de lei, în creștere cu 30,7% față de nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului 2023.

Conform raportului, s-a indicat că investițiile fondurilor de pensii private s-au efectuat în proporție de 93,5% în active românești. O parte semnificativă a acestor investiții românești constă în titluri de stat sau acțiuni listate la Bursa de Valori București (BVB).

În luna martie 2024, sumele colectate sub formă de contribuții au totalizat 1,46 miliarde de lei, iar contribuția medie a fost de 359 de lei.

La finele lunii martie, titlurile de stat reprezentau cea mai mare parte din active, cu un total de 88,259 miliarde de lei, ceea ce echivala cu 65,4% din total.

Pe locul al doilea în clasamentul activelor se regăseau acțiunile, evaluate la 33,658 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 24,9% din total. Pe locul al treilea se situau obligațiunile corporative, cu o valoare de 6,488 miliarde de lei, reprezentând 4,8% din totalul activelor. Mai multe puteți citi aici.