Cazurile de gripă și viroze respiratorii au atins un nivel record
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, crede că este important ca oamenii să știe că numărul virozelor respiratorii și al cazurilor de gripă continuă să crească.
În ultima săptămână de raportare, între 27 ianuarie și 2 februarie, s-au înregistrat peste 170.000 de cazuri în România, ceea ce reprezintă un record. Pe lângă acest număr mare de viroze respiratorii, s-au înregistrat și multe cazuri de gripă diagnosticate clinic, mai exact 12.500 la nivel național.
Din acest motiv, a fost necesară mobilizarea resurselor la direcțiile de sănătate publică și în unitățile sanitare din județe. După mai multe întâlniri tehnice, a fost publicată lista centrelor unde pacienții cu viroze respiratorii pot merge pentru consultații.
„Cred că este important să comunicăm că ne aflăm în continuare pe acelaşi trend ascendent în ceea ce priveşte virozele respiratorii şi cazurile de gripă. Avem un record, aş spune, sunt peste 170.000 de cazuri înregistrate în România în această ultimă săptămână de raportare, săptămâna 27 ianuarie-2 februarie. (…)
Acest lucru a dus la mobilizarea resurselor la nivelul direcţiilor de sănătate publică şi implicit a unităţilor sanitare care se află în judeţele din ţară. Astăzi, după mai multe întâlniri tehnice, am publicat lista centrelor unde pacienţii care prezintă viroze respiratorii se pot prezenta”, a spus ministrul Sănătăţii.
Ce trebuie să facă cei care au viroză respiratorie?
Atunci când cineva are o viroză respiratorie, ar trebui să adopte un comportament preventiv. În primul rând, ar fi bine să meargă la medicul de familie. Dacă starea de sănătate se agravează sau apar simptome îngrijorătoare, ar trebui să se prezinte fie la centrele de permanență, fie la ambulatoriile organizate de spitale. În cazurile mai grave, care necesită internare, pacienții sunt direcționați către spitale.
Evitarea aglomerației rămâne o măsură importantă, pe lângă cele medicale. Este recomandată purtarea măștii pentru cei care au simptome de viroză și trebuie să iasă din casă.
Până acum, peste 1.150.000 de persoane au fost înregistrate în Registrul Național Electronic de Vaccinare, dar numărul real este, cel mai probabil, mai mare deoarece în farmacii s-au vândut 1,7 milioane de doze de vaccin.
Această cifră este similară cu anii precedenți, dar, pentru a preveni mai eficient răspândirea gripei, ar fi ideal ca numărul persoanelor vaccinate să fie dublu, undeva la 3,4-3,5 milioane, mai ales în rândul celor care fac parte din categoriile de risc.
„În primul rând ne adresăm medicului de familie. La înrăutăţirea stării de sănătate sau apariţia unor simptome îngrijorătoare, recomandarea este de prezentare fie la centrele de permanenţă, fie în structurile ambulatorii organizate de spitalele din România.
Vaccinarea antigripală a acoperit până acum cam 1.150.000 de persoane care au fost încărcate în Registrul Naţional Electronic de Vaccinare dar, cu siguranţă, ea a fost mai extinsă semnificativ, pentru că prin farmacii s-au vândut 1.7 milioane de doze de vaccin”, a punctat oficialul român.
În ultima săptămână, au fost înregistrate 13 decese cauzate de gripă
În ultima săptămână, au fost înregistrate 13 decese cauzate de gripă, ceea ce a dus numărul total al deceselor la 35. Toate persoanele care au murit erau nevaccinate.
Au fost raportate 172.877 de cazuri de infecții respiratorii, cu 27,2% mai multe față de aceeași perioadă a sezonului trecut. Mai mult, dacă se compară cu media ultimilor cinci ani, numărul cazurilor este cu 49% mai mare, ceea ce arată o creștere semnificativă.
„În ceea ce priveşte numărul de decese săptămâna trecută au fost înregistrate 13 decese ceea ce a dus la un total de 35 numărul de decese înregistrate prin infecţie gripală, toate cazurile la persoane nevaccinate. Sunt 172.877 şapte cazuri de infecţii respiratorii, înregistrându-se cu 27,2% mai multe cazuri decât în sezonul precedent, în aceeaşi săptămână.
Aici e cel mai semnificativ, cu 49% mai mult decât media celor cinci sezoane anterioare. Deci avem, practic, dacă comparăm 5 sezoane anterioare, cu acest an, avem cu 50% mai multe cazuri în săptămâna de raportare despre care v-am spus”, a precizat el.
Oficialul român se află în dialog permanent cu Direcţia de Sănătate Publică, la Bucureşti şi cu Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, astfel încât, pe măsură ce spitalele ajung la un grad de ocupare foarte mare de blocare a unităţilor de primiri urgenţe, să încercăm să nu producem blocaje sau să acceptăm aceste blocaje.
„Sunt situaţii pe care le-am văzut în foarte multe ţări, fie din Uniunea Europeană, fie în Marea Britanie. Marea Britanie a fost cea mai afectată de acest val de viroze, în care, într-adevăr, activitatea multor unităţi sanitare a fost blocată şi încercăm şi sperăm să nu ajungem într-o astfel de situaţie şi, ca să nu ajungem, am deschis aceste centre ambulatorii. Avem o experienţă din pandemie.
Odată cu venirea actualei echipe la Ministerul Sănătăţii din decembrie-ianuarie 2022, am deschis centrele ambulatorii şi presiunea pe spitale a scăzut şi oamenii au început să aibă acces şi la alte tipuri de servicii medicale”, a subliniat el.