Pentru călătoriile în perioada acestei sărbători, anul acesta s-au vândut cu 500% mai multe bilete de avion cu plecare din afara țării spre România decât într-o perioadă obișnuită a anului, potrivit unei analize Vola.ro. Astfel, spre deosebire de alți ani în care mini-vacanța de Paște îi purta pe români în diferite destinații din Europa pentru city break-uri sau vacanțe, în 2016 s-a înregistrat o mișcare semnificativă a românilor din străinătate, cei care vin acasă de sărbători cu avionul. Așa cum era de așteptat, cele mai multe plecări au fost din țări în care lucrează și există comunități mari de români, precum Italia, Spania, Marea Britanie sau Statele Unite și Canada, dintre variantele intercontinentale.
Românii din diaspora plătesc mai mult pe biletul de avion de sărbători
Din aceleași date mai reiese că, pentru perioada Paștelui, prețul mediu al unui bilet din afara țării către România este cu 18% mai mare decât prețul unui bilet din România spre străinătate. Adică cei din diaspora au plătit în medie 275 euro pe biletul de avion care îi aduce în țară, în timp ce românii care au dorit să plece în străinătate de sărbători au plătit în medie 230 euro pe biletul de avion. Cererea foarte mare și numărul limitat de locuri a determinat epuizarea locurilor la tarife promoționale și clasele tarifare mai ieftine.
„Cele mai multe rezervări au fost făcute din timp, încă din primele luni ale anului, însă au existat și multe cereri last-minute, făcute de cei care s-au hotărât în ultima clipă să călătorească în această perioadă. Din fericire, în continuare mai există destinații spre care românii pot găsi prețuri accesibile dacă se decid acum să petreacă Paștele în afara țării. Spre exemplu, un zbor București-Roma în perioada 30 aprilie – 2 mai începe de la 112 euro sau chiar de la 80 euro dacă se alege varianta 30 aprilie – 3 mai, iar un zbor București-Londra cu plecare sâmbătă, pe 30 aprilie și retur marți sau miercuri costă 112 euro dus-întors”, a declarat Manuela Melinescu, marketing manager Vola.ro.
Românii și-au luat maxim o zi de concediu pentru a pleca în city-break
În cazul celor care au ales să petreacă sărbătorile de Paște în stăinătate, anul acesta cei mai mulți români au preferat city break-urile în defavoarea vacanțelor mai lungi. Potrivit analizei citate, s-a optat pentru plecări de maxim 4 zile, în diferite intervale în jurul zilei de duminică. Perioada preferată a fost cu plecare vineri, 29 aprilie și întoarcere în a doua zi de Paște, pe 2 mai. A doua variantă preferată de români a fost cu plecare sâmbătă, pe 30 aprilie și retur marți, pe 3 mai. În ambele cazuri, se pare că românii au ales variante în care să își ia maxim o zi de concediu. În ceea ce privește destinațiile, în top se regăsesc orașe ca Roma, Milano, Londra, Barcelona, Madrid sau Paris. Prețul mediu pentru un city break în perioada Paștelui a fost de 490 euro, în creștere ușoară față de anul trecut, când a fost de 470 euro.
De asemenea, la deplasările în perioada Paștelui se observă o creștere a cererii la rezervările de bilete de avion pentru o singură persoană, acestea fiind făcute de românii care pleacă în străinătate sau se întorc în România pentru a-și vizita familia. Cât despre vacanțe, de Paște românii au preferat să călătorească în grupuri de până la 4 persoane, fie cu familia și copiii, fie cu prietenii. Acestea au costat în medie 650 euro de persoană, preț care a inclus biletul de avion și cazarea pentru cel puțin 7 nopți.
Trenduri de Paște: românii vin și pleacă încărcați de bagaje
În perioada sărbătorilor cresc exponențial cererile pentru achiziția bagajelor de cală, ajungând chiar la 2-3 bagaje de cală de persoană. Totodată, cresc și solicitările de transport al animalelor de companie, de obicei de mici dimensiuni, care pot fi luate în cabina aeronavei, dar și a obiectelor fragile, cadouri pentru cei dragi de acasă. „În mod normal, mai ales în cazul zborurilor low-cost unde bagajele de cală se plătesc întotdeauna extra, foarte mulți călatori preferă să călătorească doar cu bagaje de mână, în timp ce pentru zborurile în perioada sărbatorilor observăm o creștere semnificativă a numărului celor care călătoresc cu bagaje de cală. Și, în plus, primim multe întrebări legate de politica de bagaje a companiei cu care zboară: la câte kilograme au dreptul, ce produse pot duce în bagaj și, mai ales, dacă au voie să transporte produse alimentare, preparate tradiționale”, a mai declarat Manuela Melinescu.