Creşterea economică s-a resimţit, ce-i drept nu semnificativ, şi în buzunarele românilor, întrucât cererea internă a crescut cu 5,1%, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2010. "Consumul final total s-a majorat cu 2,8%, ca urmare a creşterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cu 3,6%", se arată în comunicatul INS. Este de remarcat şi faptul că cheltuiala pentru consum final a administraţiilor publice s-a redus cu 0,5%.
Faţă de trimestrul precendent, în perioada iulie-septembrie 2011, PIB-ul a crescut cu 1,8%. În urmă cu doar câteva săptămâni, INS anunţa o creştere de 1,9%.
Din ce sectoare vine creşterea PIB?
Potrivit datelor comunicate de INS, produsul intern brut a fost de 154.933 milioane lei, serie brută. Cele mai mari creşteri faţă de trimestrul similar din 2010 s-au înregistrat în următoarele sectoare: agricultura, vânatul şi silvicultura, pescuitul şi piscicultura (22,1%), construcţii (6,9%) şi industrie (5,9%). Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în activităţile de comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice; hoteluri şi restaurante; transporturi şi telecomunicaţii (1,4%) şi în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (0,2%).
"Ca o consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 1,5%", se menţionează în comunicatul INS.
Creşterea consumului gospodăriilor a avut însă şi un efect mai puţin dorit: importul de bunuri şi servicii a cunoscut o creştere mai accentuată decât exporturile, 10,5% faţă de 8,9%.
Economia cu plus 2,7%, în primele nouă luni
Referitor la evoluţia economică a României în primele nouă luni ale acestui an, se poate observa, conform datelor comunicate de INS, o creştere de 2,7%, în termeni reali, produsul intern brut fiind evaluat la 388,65 miliarde de lei.
"Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din agricultură, vânat şi silvicultură, pescuit şi piscicultură (16,4%) şi industrie (6,8%). Creşteri relativ mai reduse ale volumului de activitate s-au înregistrat în construcţii (1,8%) şi comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice; hoteluri şi restaurante; transporturi şi telecomunicaţii (1,1%)", se arată în sursa citată.
Cât va fi creşterea economică în 2011 vom afla la jumătatea lunii februarie 2012, atunci când INS va publica estimările "semnal" pentru ultimul trimestru al acestui an.