Aceasta este țara cu cea mai rapidă creștere economică din lume. A avut o creștere a PIB-ului de 62,3% în 2022

economie

SURSA FOTO: Dreamstime

Aceasta este economia cu cea mai rapidă creștere din lume. Țara cu cea mai rapidă creștere din lume ar putea crește cu peste 100%, în mare parte datorită profiturilor din producția de petrol și a exporturilor.

Se estimează că Guyana, o țară din America de Sud cu o populație de aproximativ 800.000 de oameni, va avea o creștere cu 38% până la sfârșitul anului, conform previziunilor Fondului Monetar Internațional privind PIB-ul. Guyana a înregistrat o creștere a PIB-ului de 62,3% în 2022, cea mai mare din lume, potrivit FMI, informează CNBC.

Aceasta este economia cu cea mai rapidă creștere din lume

BMI, o unitate de cercetare a Fitch Solutions, susține, de asemenea, că „Guyana va înregistra o creștere explozivă în acest an” – și este de așteptat să crească cu aproximativ 115% în următorii cinci ani. Potrivit unei analize, economia cu cea mai rapidă creștere din lume ar urma să crească cu peste 100% până în 2028, datorită profiturilor obținute din producția de petrol și din sectorul de export. Și nu doar FMI face astfel de estimări optimiste.

„Guyana va înregistra o creștere explozivă în acest an. Amploarea exactă a creșterii va depinde de cât de repede va crește producția suplimentară de petrol”, a declarat Andrew Trahan, șeful BMI pentru America Latină.

El se așteaptă ca PIB-ul real al Guyanei să crească cu aproximativ 115% în următorii cinci ani.

Producția de petrol din Guyana va ajunge la peste un milion de barili pe zi până în 2027

BMI anticipează că producția de petrol din Guyana va crește, de la aproximativ 390.000 de barili pe zi anul acesta, la peste un milion de barili pe zi până în 2027, deoarece noi câmpuri offshore în blocul Stabroek au fost deschise de un consorțiu condus de ExxonMobil.

Blocul Stabroek din Guyana este un rezervor de petrol din largul coastei atlantice a țării și se estimează că aici s-ar afla 11 miliarde de barili de petrol, potrivit ExxonMobil. În timp, prețurile petrolului vor fi destul de volatile și, probabil, vor scădea. De aceea, este extrem de important ca Guyana să își diversifice economia.

„Creșterea puternică a Guyanei a fost și va continua să fie determinată de o expansiune rapidă a producției de petrol în urma unei serii de descoperiri din ultimii ani”, a spus Trahan, adăugând că o producție mai mare de petrol va stimula exporturile nete ale Guyanei.

Creștere a PIB-ului de 62,3% în 2022, cea mai mare creștere din lume

Guyana a înregistrat o creștere a PIB-ului de 62,3% în 2022, cea mai mare din lume, potrivit FMI. Pe lângă creșterea producției de petrol odată cu deschiderea unui al treilea câmp petrolier, creșterea sectorului non-petrolier din Guyana a fost stimulată de investițiile în transport, locuințe și creșterea capitalului uman.

Raportul FMI a evidențiat că sectoarele agriculturi și mineritului din Guyana au, de asemenea, rezultate bune. Trahan estimează că țara va fi din nou economia cu cea mai rapidă creștere din lume în 2023 și s-ar putea să-și mențină statutul în următorii doi ani. „Vedem că această creștere puternică va continua în următorii ani, pe măsură ce producția de petrol va crește, PIB-ul real crescând cu aproximativ 115% între 2022 și 2028”, a spus el.

Perspectiva optimistă nu este lipsită de riscuri

Traiectoria pozitivă de creștere va continua, dar aceasta va depinde de stabilitatea politică a țării și de prețul ridicat al petrolului, susțin specialiștii. „Prețurile petrolului  sunt destul de volatile și, în cele din urmă, vor rămâne scăzute.

De aceea este extrem de important ca Guyana să-și diversifice economia”, afirmă Valerie Marcel, expert la think tank-ul Chatham House. Ca orice țară dependentă de veniturile din petrol, Guyana se confruntă cu riscuri – în special legate de corupție și de fenomenul numit „boala olandeză”, a avertizat ea. „Boala olandeză” este un termen economic care se referă la repercusiunile care apar ca urmare a dezvoltării rapide a unor sectoare ale economiei, și care, în mod paradoxal, dăunează economiei în general.