Fondurile de pensii facultative: 5,19 miliarde de lei la finalul lunii mai

Activele gestionate de fondurile de pensii facultative au înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 5,19 miliarde de lei la finalul lunii mai, într-o expansiune de 29,4% față de aceeași perioadă a anului precedent, conform datelor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

În raport se arată că majoritatea investițiilor au fost efectuate local (96%), cu cea mai mare parte denominată în lei (89,5%).

„Cele mai multe investiţii au fost efectuate local (96%), majoritatea fiind denominate în lei (89,5%)”, se menţionează în raport.

Conform informațiilor din raport, suma totală a contribuțiilor plătite în luna mai a fost de 59,7 milioane lei, iar media contribuțiilor a fost de 161 lei.

Structura activelor era dominată în principal de titlurile de stat, evaluându-se la 3,383 miliarde de lei, reprezentând 65,2% din totalul activelor.

Acțiunile ocupau locul doi în privința valorii, cu un total de 1,387 miliarde de lei (26,7%), în timp ce obligațiunile corporative se situau pe locul trei, însumând 186,5 milioane de lei, adică 3,6% din totalul activelor.

În conformitate cu informațiile furnizate de ASF, fondurile de pensii facultative numărau 754.142 de participanți în luna mai 2024.

Pe Pilonul III al sistemului de pensii private obligatorii sunt active următoarele fonduri: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea și Raiffeisen Acumulare.

Activele fondurilor de pensii private în luna mai: 139,4 miliarde lei

Activele fondurilor de pensii private obligatorii au înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 139,4 miliarde lei la finele lunii mai 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, conform raportului ASF.

Potrivit sursei menționate, investițiile fondurilor s-au concentrat în proporție de 93,6% în active românești, majoritatea fiind denominate în lei, cu titlurile de stat și acțiunile listate la BVB având o pondere importantă.

„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 93,6% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, se arată în raport.

ASF
SURSA FOTO: Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)

În luna mai 2024, contribuțiile colectate au atins suma de 1,58 miliarde lei, iar media contribuției individuale a fost de 384 lei.

Structura activelor la finalul lunii mai a evidențiat că titlurile de stat au ocupat prima poziție, cu 90,734 miliarde lei (65,1%), urmate de acțiuni cu 35,038 miliarde lei (25,1%), și obligațiuni corporative cu 6,304 miliarde lei (4,5% din totalul activelor).

În aceeași perioadă, numărul participanților la fondurile de pensii private obligatorii a atins 8.209.685.

În cadrul Pilonului II, sunt active fondurile de pensii Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN și Vital.