Creştere importantă la BVB: tranzacţiile au depăşit jumătate de miliard de euro în luna septembrie

Bursa de Valori București

Sursă foto: INQUAM Photos, Diana Oros

Promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă a avut un efect foarte bun asupra Bursei de Valori de la Bucureşti. Tranzacţiile au crescut serios în luna septembrie a acestui an, atât faţă de luna precedentă, cât şi faţă de septembrie 2019.

În luna septembrie a acestui an, tranzacţiile cu acţiunile companiilor listate la BVB (Bursa de Valori Bucureşti) au depăşit jumătate de miliard de euro. Este o creştere cu peste 260% atât faţă de luna august 2020, cât şi faţă de luna septembrie 2019, când a fost publicată decizia FTSE Russell prin care se anunţa promovarea României.

Radu Hanga, preşedintele BVB, afirmă că bursa a arătat că poate facilita accesul companiilor la capitalul vital funcţionării chiar şi în condiţii de pandemie, iar companiile au demonstrat în acest an că au capacitatea şi determinarea de a a-şi adapta modelul de business.

“Promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă a fost incontestabil un moment istoric, care a avut ecouri puternice nu doar în comunitatea de business sau în rândul clasei politice, ci şi în rândul românilor obişnuiţi. Sunt convins că mult mai mulţi români au auzit acum de bursă şi sperăm să-i şi vedem făcând paşi spre investiţiile în valori mobiliare. Cifrele au întărit puternic semnificaţia aparte privind promovarea României la un nou statut.

În acelaşi timp, este necesar să fim foarte tranşanţi: acesta este efectul vizibil imediat, însă este esenţial să avem aşteptări realiste şi să ţinem cont de contextul intern şi internaţional în care trăim. Într-o lume în continuă schimbare, bursa se poziţionează ca un reper şi pilon esenţial de finanţare a economiei. Companiile româneşti au arătat în acest an, mai mult decât oricând, că au capacitatea şi determinarea de a a-şi adapta modelul de business, iar noi am demonstrat, prin intermediul bursei, că le putem facilita accesul la capitalul vital funcţionării chiar şi în condiţii de pandemie”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, într-un comunicat postat pe site-ul BVB.

Promovarea propriu-zisă a României la statutul de Piaţă Emergentă a avut efecte imediate pe bursă

Conform unui raport al Bursei de Valori Bucureşti, promovarea propriu-zisă a României la statutul de Piaţă Emergentă, potrivit clasificării furnizorului global de indici FTSE Russell, a avut efecte imediate pe bursă. Începând cu 21 septembrie, România a devenit Piaţă Emergentă şi a fost inclusă în mai mulţi indici FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente, iar pe parcursul lunii septembrie piaţa de capital din România a reuşit mai mult decât o triplare a indicatorilor privind lichiditatea.

Astfel, în septembrie, valoarea de tranzacţionare pe segmentul de acţiuni a fost de 2,7 miliarde de lei, echivalentul a 556 milioane de euro. Spre comparaţie, în august, acelaşi indicator afişa un nivel de 747 milioane de lei sau 154 milioane de euro, iar în septembrie 2019 arată 726 milioane de lei sau 153 milioane de euro. La nivelul primelor 9 luni din acest an, pe Bursa de Valori Bucureşti au avut loc tranzacţii cu acţiuni în valoare cumulată de 9,64 miliarde de lei sau 2 miliarde de euro. Aproape 28% din aceste tranzacţii au fost realizate numai în luna septembrie, transmite Agerpres.

Potrivit raportului, lichiditatea reflectată prin prisma valorii medii zilnice de tranzacţionare s-a cifrat luna trecută la 123 milioane de lei, echivalentul a 25,3 milioane de euro. Comparativ cu luna anterioară, creşterea a fost de 245%, iar comparativ cu septembrie 2019 avansul a fost de 255%. Pe ansamblul primelor 9 luni, valoarea medie zilnică de tranzacţionare a depăşit 51,2 milioane de lei sau 10,6 milioane de euro.

“Aşa cum evidenţele o arată, piaţa de capital din România a devenit mult mai atractivă şi a fost inclusă, odată cu promovarea efectivă la statutul de Piaţă Emergentă, în indici ce au în componenţă companii cu o valoare totală de piaţă de aproximativ 50 de ori mai mare decât cele din categoria Pieţelor de Frontieră. Promovarea României este un proces continuu, nu doar o etapă. Este elementul fundamental de care investitorii români ar trebui să ţină cont.

Prioritatea noastră este consolidarea acestui statut pe care l-am câştigat prin creşterea numărului de companii incluse în indicii Pieţelor Emergente. Ambiţia noastră este ca la următoarele evaluări să putem anunţa că avem mai multe companii româneşti care vor putea face parte din acest univers investiţional şi suntem în dialog cu reprezentanţii acestora pentru a implementa cele mai bune soluţii pentru ca aceste includeri să devină realitate”, a spus Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti.

Banca Transilvania şi Nuclearelectrica, incluse în indicii FTSE All-Cap

Două companii româneşti, Banca Transilvania (TLV) – cea mai tranzacţionată companie de la BVB – şi Nuclearelectrica (SNN) – companie listată la bursă în care statul român e acţionar majoritar – au îndeplinit criteriile necesare pentru a fi incluse, începând cu 21 septembrie, în indicii All-Cap dedicaţi Pieţelor Emergente potrivit clasificării furnizorului global de indici FTSE Russell.

Ca urmare a accederii României la statutul de Piaţă Emergentă prin includerea emitenţilor Banca Transilvania şi Nuclearelectrica în indicii FTSE All-Cap, reprezentantivi pentru upgrade-ul la noul statut de piaţă, şi alte companii româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti pot beneficia de includerea în indicii pieţelor emergente.

Potrivit clasificării FTSE Russell, prima companie românească care a beneficiat de upgrade-ul pieţei este TeraPlast (TRP). Alte companii româneşti vor putea face parte din indicii Pieţelor Emergente pe măsură ce vor îndeplini criteriile de includere.

Sursă foto: Inquam Photos / Diana Oros