Creștere pe piața spot a energiei electrice în 2019. Prețul mediu a fost cu 10,5% mai mare

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a fost în 2019 de 238,8 lei pe MWh, mai mare faţă de anul precedent, după cum anunță operatorul bursier. Energia tranzacționată anul trecut a ajuns la valoarea de 5,8 miliarde de lei, de asemenea în creștere față de 2018.

Preţul mediu al energiei electrice pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU, piaţa spot) a bursei OPCOM a fost anul trecut de 238,8 lei pe MWh, cu 10,5% mai mare decât în anul precedent, potrivit raportului pe 2019, postat pe site-ul operatorului bursier.

În 2018, preţul mediu pe PZU a fost de 216,1 lei pe MWh.

Volumul tranzacţionat a fost de 23,1 TWh, în uşoară scădere, de 0,7%, faţă de anul precedent. Acest volum a reprezentat 41% din piaţă, similar cu ponderea din 2018.

Valoarea energiei tranzacţionate anul trecut pe piaţa spot a fost de 5,8 miliarde de lei sau 1,2 miliarde de euro, în creştere cu 10%.

Numărul participanţilor înregistraţi pe această piaţă până la 31 decembrie 2019 a fost de 381, din care 336 au fost activi.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică activă cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare. Aceasta creează un cadru centralizat pentru vânzarea şi cumpărarea energiei electrice de către participanţii la piaţa angro de energie electrică din România, necesar pentru facilitarea formării unei pieţe angro de energie electrică în condiţii de concurenţă, transparenţă şi nediscriminare, reducerea preţurilor de tranzacţionare a energiei electrice și stabilirea preţurilor de referinţă pentru alte tranzacţii din piaţa angro.