Noua lege a pensiilor aduce mai mulți bani pentru cei cu facultate
Mai mulți bani la pensie din 2024. Începând din luna septembrie, aproximativ 3 milioane de cetățeni români vor primi o majorare a pensiilor lor, în timp ce aproape 2 milioane de alți cetățeni vor continua să primească suma actuală.
Legislația proaspăt adoptată privind pensiile introduce modificări semnificative pentru anumite categorii de pensii destinate persoanelor în vârstă din România.
Prin intermediul proaspetei legi a pensiilor, autoritățile își propun să remedieze inechitățile existente în sistemul de pensii.
Beneficiază de aceste modificări cei care au acumulat mai mulți ani de muncă, dar și cei cu venituri extrem de reduse. Pentru ei, pensiile cresc aproape de două ori începând cu 1 septembrie 2024.
Românii care primesc mai mulți bani la pensie
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a furnizat clarificări esențiale cu privire la noua Lege a Pensiilor. Oficialul român a subliniat că tinerii care dețin diplome de studii superioare vor beneficia de avantaje, primind sume suplimentare la pensie.
În plus, cetățenii români care au acumulat peste 36 de ani de vechime în câmpul muncii vor beneficia de un punctaj suplimentar. Acest lucru se întâmplă datorită conceptului de puncte de stabilitate.
„Vor aduce punctaj suplimentar şi este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru.
Ai o educație bună, ai studii universitare la zi, masterat, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 puncte de pensie pe an. De asemenea, pentru șomajul şi deportarea, prizonieratul sau detenția politică, este foarte important să se ştie acest lucru. Noua formulă de calcul al pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțite cu valoarea punctului de referință.
Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Exemplu de calcul
Ministrul a oferit și un exemplu de calcul. Un bărbat care are 4 ani de studii universitare, 6 luni de serviciu militar, 6 luni de șomaj și 15 ani de contribuții la sistemul de pensii, va beneficia de un total de 1,25 puncte necontributive.
Un român cu un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani va primi puncte de stabilitate, reprezentând un beneficiu adițional la pensie.
Simona Bucura Oprescu spune că pentru un interval de 26-30 de ani se acordă 0,5 puncte pe an. Apoi, pentru perioada între 31 și 35 de ani se acordă 0,75 puncte pe an.
Nu în ultimul rând, de la 36 de ani în sus, se acordă 1 punct pe an.
Ea a adăugat că este important ca seniorii să aibă parte de o bătrânețe similară cu tinerețea.
„Un român care are un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani va obține puncte de stabilitate, un beneficiu suplimentar la pensie şi anume.
0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani
0.75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani
1 punct-an începând de la 36 de aniEste unul dintre aspectele esenţiale din noua lege. Principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate în interior sistemului public de pensii. Alt obiectiv important este creşterea sustenabilă a pensiei, astfel încât românii să aibă pensii decente, mai bune, respect pentru viaţa muncită.
Este important să le dăm românilor șansa ca inclusiv la pensie să fie ca la treia tinereţe, aşa cum fac occidentalii”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.