Năsui, USR: Pensiile speciale medii au crescut de 105 ori mai mult ca pensiile normale
Au crescut pensiile! Claudiu Năsui de la USR a scris, miercuri, pe Facebook, că, de când s-a instalat Guvernul Ciolacu, pensia specială medie a crescut de 105 ori mai mult ca pensia medie normală.
El a criticat guvernanţii pentru că pensiile oamenilor de rând au crescut foarte puţin. Vorbim despre numai 2 lei, în medie. În tot acest timp, pensiile speciale s-au majorat cu 211 lei.
Cât despre vârsta de pensionare a magistraţilor, aceasta va creşte la 60 de ani abia în anul 2063.
„Asta e sistemul pe două viteze al pensiilor speciale. Sistemul pe care promitea dl. Ciolacu că îl reformează de urgență prin convocarea unei sesiuni extraordinare a parlamentului în vară. Dar PSD și PNL erau plecați în vacanță așa că a lăsat-o pe toamnă. Între timp pensia medie normală a crescut cu 2 lei, cea specială cu 211 lei.
Și acum cum îl reformează? Vârsta de pensionare pentru magistrați va ajunge la 60 de ani abia în 2063. Da, ați citit bine, marea reformă a domnului Ciolacu se finalizează când va avea 94 de ani. Și culmea e că tot speciali rămân și se vor pensiona mai devreme ca românii obișnuiți.
Cireașa de pe tort? În timp ce ni se spune că pensiile speciale garantează independența magistraților, Agenția Națională de Integritate anunță că o judecătoare are o avere nejustificată de 6 milioane de euro. Concluzia: se va bucura de pensie specială de peste 10 ori mai mare ca pensia normală”, a scris politicianul pe Facebook.
Noua lege a pensiilor speciale îi nemulțumește pe magistrați
Noua lege a pensiilor speciale stârnește nemulțumirea magistraților din România. Vicepreședintele Asociației Magistraților din România, Cezar Filip, spune că principala problemă este aceea că nu a existat o consultare a asociațiilor profesionale în ceea ce privește modificările aduse în această etapă legislativă.
De asemenea, el a semnalat și alte probleme care sunt legate de prevederile privind modificarea bazei de calcul a pensiei și înlăturarea perioadelor asimilate. În plus, creșterea etapizată a vârstei de pensionare poate duce la discriminare în sistem.
„Prima nemulțumire pe care o avem este faptul că nu a existat o consultare a asociațiilor profesionale pe marginea modificărilor propuse în aceasta a doua etapă legislativă, Vorbim de aceeaşi lipsă de dialog”, a spus reprezentantul asociației magistraților la Prima News despre legea pensiilor speciale.
El a afirmat că acesta este un proiect „adoptat pe repede înainte” și are vicii de neconstituționalitate evidente. AICI puteți afla mai multe detalii.