Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a făcut noi declarații despre noua lege a pensiilor. Potrivit ei, noua lege a fost gândită ținându-se cont de sustenabilitate. Ea susține că modificările încurajează munca și sunt făcute „pe spatele” robinetului de stat.
Ministrul Muncii oferă noi lămuriri despre noua lege a pensiilor
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a vorbit, luni seară, despre noua lege a pensiilor. Ea susține că instituțiile statului pot face eforturi mai eficiente pentru a îmbunătăți colectarea și combaterea evaziunii.
Bucura-Oprescu, a mai precizat că, în procesul de elaborare a noii legi a pensiilor, au fost analizate mai ales aspectele legate de sustenabilitate. Ea a propus noi surse de finanțare. Printre ele a numit îmbunătățirea colectării și intensificarea combaterii evaziunii fiscale.
„Să ştiţi că această lege a fost făcută în primul rând având în vedere sustenabilitatea. Cu specialiştii de la Banca Mondială şi de la Comisia Europeană s-au analizat în primul rând aspectele legate de sustenabilitate.
Apoi, eu cred că pentru români un efort de 0,6 din PIB este un efort care arată care ne sunt priorităţile, cât de înţelepţi suntem şi, nu în ultimul rând, care poate fi făcut şi printr-o mai bună colectare şi printr-o combatere mai bună a evaziunii fiscale”, a spus ea.
Modificările au fost realizate prin „strângerea” robinetului la stat
Ministrul a profitat de ocazie pentru a le mulțumi colegilor săi, alături de care a lucrat eficient la această reformă. În plus, ea susține că noua lege încurajează munca.
„Dar acestea sunt chestiuni pe care, sigur, împreună cu colegii din Guvern şi împreună cu colegii din coaliţie, cărora le mulţumesc că am lucrat împreună la această reformă, sigur le vom putea face posibile pentru români. (…)
Uitaţi-vă la toate aceste ajustări de cheltuieli publice, uitaţi-vă la faptul că se încurajează munca, la faptul că nu sunt făcute pe spatele românilor, nici ale mediului privat şi în primul rând se strânge robinetul la stat. Chibzuinţă şi prudenţă”, a declarat ministrul Muncii, luni, la TVR Info.
În legătură cu posibila introducere a unor noi taxe și impozite pentru a asigura resursele financiare necesare pentru noul sistem de pensii, Simona Bucura-Oprescu a afirmat: „Nu ăsta este obiectivul nostru”.
Săptămâna trecută, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Marius-Ilie Stanciu, a comunicat, în plenul Senatului, noua lege a pensiilor va avea un impact estimat la 25 de miliarde de lei pentru 2024.
Din această sumă, este nevoie de 15 miliarde de lei indexarea valorii punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2024. În plus, 10 miliarde de lei sunt alocate pentru recalcularea care va fi implementată de la 1 septembrie 2024.
În plus, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a subliniat că, potrivit analizei pe care a examinat-o, impactul estimat asupra bugetului de stat pentru anul 2025 se va ridica la 33,1 miliarde de lei.