În timp ce economia SUA dă semne că va avea parte de o relansare lentă, în contextul în care pandemia de coronavirus este departe de a fi ținută sub control iar unii factori de decizie statali s-au văzut nevoiți să închidă din nou afacerile, nu la fel se prezintă lucrurile pentru marele adversar economic și comercial al Washingtonului.
Astfel, exporturile Chinei au crescut neaşteptat în iulie, cu 7,2%, au anunţat vineri autorităţile de la Beijing, în condiţiile în care a doua economie mondială se redresează în urma efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).
”O îmbunătăţire generală a exporturilor”
Iar exporturile către SUA au urcat cu 12,5%, în pofida tensiunilor comerciale dintre Washington şi Beijing.
În iunie, exporturile Chinei au înregistrat un avans de 3% iar analiştii se aşteptau la un nivel similar în iulie.
„Există o îmbunătăţire generală a exporturilor în iulie, faţă de luna precedentă, nu doar de echipamente medicale, care anterior au fost principalul contributor. Au crescut livrările de produse electronice, maşini şi îmbrăcăminte”, a apreciat Iris Pang de la ING.
Importurile s-au redus în termeni financiari cu 1,4% în iulie, în urma scăderii preţurilor materiilor prime, dar volumul total a crescut.
Excedent comercial peste așteptări
Economia chineză a crescut cu 3,2% în trimestrul doi din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, în urma redeschiderii fabricilor şi a magazinelor. În primul trimestru din 2020 PIB-ul Chinei s-a contractat cu 6,8%.
China a raportat un excedent comercial de 62,33 miliarde de dolari luna trecută, faţă de un surplus de 46,42 miliarde de dolari în iunie şi faţă de estimările analiştilor de 42 miliarde de dolari.
Mai mult decât atât: cererea pentru exporturi din China i-a ajutat în iunie pe producătorii germani să-şi revină din şocul provocat de pandemia de coronavirus, pentru a doua lună consecutiv, deşi nivelul producţiei încă este sub cel de anul trecut, transmit agențiile internaționale de presă.