Prețurile biletelor de avion vor crește în 2024, avertizează experții

Experții din industria aviației prevăd că prețurile biletelor de avion vor fi în creștere și mai accentuată în acest an, pe fondul eforturilor companiilor aeriene de a recupera pierderile suferite în timpul pandemiei.

Acest lucru vine în contextul unei inflații ridicate și a costurilor crescute ale combustibilului, potrivit unui raport al Euronews.

Motivele din spatele creșterii prețurilor

Reuniunea recentă a membrilor Asociației Internaționale de Transport Aerian, desfășurată la Dubai, a scos în evidență mai multe motive care stau la baza creșterii prețurilor biletelor de avion.

Inflația persistentă la nivel global, care a fost o problemă continuă de la debutul pandemiei, și costurile ridicate ale combustibilului, care reprezintă aproximativ o treime din totalul cheltuielilor companiilor aeriene, sunt principalele motive invocate.

Directorul general al Asociației Internaționale de Transport Aerian, Willie Walsh, a subliniat că, deși companiile aeriene vor continua să își gestioneze costurile cât mai eficient posibil în beneficiul consumatorilor, este dificil să se mențină acestea sub control în totalitate.

„Companiile aeriene vor continua să facă tot ce le stă în putință pentru a menține costurile sub control cât mai mult posibil în avantajul consumatorilor.

Dar cred că este nerealist să ne așteptăm ca companiile aeriene să își asume toate costurile… Nu este ceva ce vrem să facem, dar este ceva ce trebuie să facem”, a declarat Willie Walsh.

Prognozele pentru industria aviației și impactul asupra consumatorilor

Aeroport
Aeroport/SURSA FOTO: freeimages.com

Profilul industriei aviației rămâne robust, cu veniturile globale ale companiilor aeriene estimându-se că vor atinge un nivel record de aproape 1 trilion de euro în 2024. Se estimează că numărul pasagerilor va depăși 4,96 miliarde în acest an, iar cheltuielile totale pentru transportatori vor atinge, de asemenea, un nivel record de 936 de miliarde de dolari.

Profiturile din industrie sunt, de asemenea, prognozate să atingă cifre impresionante, apropiindu-se de 60 de miliarde de dolari în 2024. Companii precum Emirates înregistrează profituri record, subliniind revenirea semnificativă a industriei aviatice după perioada dificilă a pandemiei.

Cu toate acestea, în ciuda performanței solide a industriei, consumatorii ar putea resimți creșterea prețurilor biletelor de avion în anul curent.

„Este uimitor că prețurile biletelor se mențin la același nivel și azi”, a spus Tim Clark, președintele companiei aeriene Emirates.