Cresc salariile personalului din asistență socială și sănătate
Actul normativ aprobat de Executiv prevede că, începând cu luna martie 2024, salariile de bază ale personalului care ocupă funcții în domeniul asistenței sociale, precum și ale personalului TESA din unitățile și centrele de asistență socială, cu sau fără personalitate juridică, vor fi majorate cu 20% față de nivelul salariului de bază din luna decembrie 2023.
Această majorare va fi acordată în două tranșe egale, începând cu data de 1 martie 2024 și respectiv 1 iunie 2024, a transmis Ministerul Muncii pe Facebook.
”Misiunea angajaților din asistență socială nu este deloc ușoară și trebuie răsplătită corect, în raport cu munca depusă.
Așa cum ne-am angajat în timpul discuțiilor pe care le-am avut cu organizațiile sindicale reprezentative din acest domeniu, Guvernul României a majorat astăzi veniturile celor care și-au asumat să aibă grijă de cei mai vulnerabili dintre noi”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Ordonanța de urgență a Guvernului prevede și majorarea salariilor de bază ale personalului din domeniul sănătății, inclusiv ale personalului TESA din acest domeniu. Creșterea urmează să se realizeze treptat.
De aceste majorări vor beneficia și 235.611 medici, farmaciști, biologi, chimiști, fizicieni, registratori medicali, statisticieni medicali și personal auxiliar-sanitar, inclusiv personalul TESA.
Conform actului normativ, medicii de medicină generală care participă la gărzi în cadrul serviciilor de ambulanță și al structurilor de primire urgențe (UPU/CPU) din unitățile sanitare vor fi eligibili pentru indemnizație pentru gărzi, în temeiul unui contract individual de muncă cu timp parțial.
6 substanțe, introduse pe lista drogurilor de mare risc
Tot în cadrul ședinței de Guvern de joi, premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi o decizie deosebit de semnificativă în lupta împotriva traficului de stupefiante. Concret, s-au adăugat 6 noi substanțe pe lista drogurilor de mare risc.
Această inițiativă completează alte două legi deja în vigoare, a menționat Marcel Ciolacu. Prima este cunoscută sub numele de Legea Anastasia, care impune sancțiuni severe conducătorilor auto drogați implicați în accidente mortale.
A doua lege este Legea 2 Mai, recent trimisă spre promulgare, care interzice aplicarea pedepselor cu suspendare pentru traficanții de droguri.
De asemenea, Marcel Ciolacu a menționat că se propune implementarea unui nou sistem centralizat de achiziții publice în domeniul asistenței medicale de urgență. Mai multe puteți citi aici.