Crește salariul minim de la 1 iulie în România
Crește salariul minim de la 1 iulie în România. După creșterea salariului minim, românii vor dispune de un plus de resurse financiare. În săptămâna premergătoare alegerilor, una dintre deciziile cheie pe care Guvernul o pregătește este creșterea salariului minim.
Chiar săptămâna aceasta, Guvernul va lua în considerare adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru a crește salariul minim pe economie.
Însă, în paralel, Executivul se confruntă cu numeroase obligații financiare în această perioadă.
Salariul minim va înregistra o creștere de la 3.300 lei brut la 3.700 lei brut. În prezent, nivelul brut este de 3.300 lei, ceea ce se traduce printr-un salariu net de 2.080 lei.
Începând cu 1 iulie, adică într-o lună, salariul minim va crește la 3.700 lei brut. Una dintre aceste modificări este scutirea de la impozit a 300 de lei, în loc de 200 de lei.
Cererea a venit din partea mediului de afaceri, fiind susținută de premierul Marcel Ciolacu, dar numai după ce a primit o analiză de la Ministerul de Finanțe.
Cât va fi salariul net de la 1 iulie?
Prin urmare, începând cu 1 iulie, salariul net va atinge suma de 2.352 lei. În paralel, Guvernul trebuie să facă față unor cheltuieli considerabile, mai ales că în această lună sunt programate două majorări importante.
Este vorba despre a doua etapă a creșterii salariilor pentru angajații din domeniul Sănătății și Asistență Socială, aceștia urmând să beneficieze de o majorare de 20% începând cu luna curentă.
În plus, se implementează și a doua etapă a majorării salariilor în domeniul educației, unde cadrele didactice vor primi o creștere suplimentară de 7%.
Din acest motiv, având în vedere numeroasele cheltuieli de care trebuie să țină cont, Guvernul va fi nevoit să implementeze și măsuri de economisire, iar vom fi martorii deciziilor Executivului privind de unde va face aceste ajustări.
În prezent, în cadrul coaliției guvernamentale, se analizează posibilitatea reducerii cheltuielilor bugetare.
Ministerele vor trebui să facă economii, dar acest lucru nu va fi suficient. Se va reduce numărul cheltuielilor pentru achizițiile curente. Totuși, membrii coaliției sunt în prezent în etapa de analiză pentru identificarea altor surse de economisire, necesare pentru a acoperi toate majorările salariale programate de Executiv în viitorul apropiat.