Bitcoin este în creștere
Bitcoin a a înregistrat o creștere de peste 40% în ultima lună și jumătate. A trecut de la minimul de 24.880 de dolari atins pe 11 septembrie, la 35.187 de dolari pe 24 octombrie. Ca rezultat, dominanța Bitcoin a crescut la 53,2%, arată Radu Puiu, analist financiar al XTB România.
În această perioadă, capitalizarea totală a pieței criptomonedelor se ridică la o valoare impresionantă de aproximativ 1.270 miliarde de dolari, nivel care nu a mai fost atins din luna aprilie. Această cifră indică o creștere amplă de la începutul anului – aproximativ 59%.
Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar al XTB România, indicele Crypto Fear & Greed, indicator popular utilizat pentru a evalua starea emoțională a pieței, a înregistrat fluctuații notabile în ultima vreme. În prezent, indicele se situează la 72, indicând o stare de „lăcomie”.
„Valul de optimism este generat de discuțiile din ce în ce mai frecvente legate de ETF-urile spot.Deși nu au primit încă aprobarea, acestea atrag tot mai mult atenția pieței, care începe să se întrebe când se va întâmpla acest lucru”, precizează analistul XTB România.
Optimism pe piața activelor digitale
La începutul săptămânii, optimismul din piața BTC a fost consolidat de Morgan Stanley. Analiștii au exprimat opinii relativ favorabile cu privire la perspectivele posibile de evaluare a BTC în lunile viitoare.
Sentimentul față de criptomonede a fost stimulat și de creșterea numărului de rapoarte media care spun că Securities Exchange Commission (SEC) este pe cale să aprobe ETF-ul Bitcoin. Nu a fost făcută încă nicio confirmare oficială în acest sens. Totuși criptomonedele rămân vulnerabile la riscul știrilor.
Curtea de Apel din SUA a emis o decizie finală pe 23 octombrie în ceea ce privește disputa dintre Grayscale și SEC. Comisia nu a făcut apel în mod corespunzător la decizia preliminară anunțată la 29 august 2023. Termenul limită pentru ca SEC să depună un apel a expirat pe 13 octombrie 2023. În consecință, decizia instanței este o ordonanță de reexaminare a cererii Grayscale de a transforma actualul fond Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) într-un ETF spot.
Grayscale vrea să transforme GBTF în ETF
Hotărârea finală a instanței nu echivalează cu aprobarea cererii ETF depuse de Grayscale. În documentul publicat pe 25 octombrie de către Curtea de Apel, se regăsește doar o scurtă declarație potrivit căreia hotărârea preliminară din 29 august a devenit definitivă.
Grayscale a declarat, după ce decizia a devenit definitivă, că intenționează să continue să colaboreze îndeaproape cu SEC. Pentru a transforma actualul fond GBTC într-un fond spot ETF cât mai curând posibil. Prin urmare, aprobarea finală a ETF-urilor nu este încă o concluzie anticipată.
Cu toate acestea, după cum se poate observa din reacția de pe piață, există multe semne care indică o probabilitate ridicată a unei astfel de acceptări în următoarele luni. Acest lucru a fost agravat nu numai de victoria finală a Grayscale, ci și de cererile actualizate ale altor fonduri.
Apariția ETF – lucru pozitiv
Conform analistului XTB România, istoria arată că apariția unui ETF pentru o anumită piață este un lucru net pozitiv pentru prețuri. În contextul în care Bitcoin a fost cel care a câștigat foarte puternic.
Pe 11 octombrie, 21shares & Ark a prezentat o actualizare a cererii sale. Documentul a inclus noi clarificări cu privire la gestionarea activelor ETF-ului solicitat. Și la relația acestora cu alte acte corporative și clienți. Într-un interviu ulterior, Cathie Wood, CEO al Ark Invest, a dezvăluit că actualizarea a rezultat în urma unor discuții bilaterale cu Comisia (SEC). Cererea celor de la 21shares & Ark este cu atât mai importantă cu cât a fost depusă pe iunie 2021, cu termen limită 10 ianuarie 2024.
Conform observațiilor unor analiști internaționali, se conturează perspectiva că toate cererile pentru ETF-uri legate de Bitcoin vor primi aprobare la moment dat. Radu Puiu identifică două motive solide care susțin această ipoteză.
„În primul rând, conținutul cererilor depuse sugerează o similitudine notabilă cu cererea depusă de Blackrock. Când cel mai mare fond din lume și-a depus oficial cererea, restul fondurilor i-au urmat exemplul. Având în vedere influența și eficiența Blackrock, nimeni nu avea de gând să rateze oportunitatea unui produs atât de profitabil cum ar putea fi un ETF Bitcoin.
Această cale a fost urmată și de 21shares & Ark, care și-a actualizat cererea. Având în vedere similitudinea cererilor și a argumentelor, ar fi greu de justificat acceptarea unei cereri și prelungirea celorlalte. Un al doilea argumentargument este însăși problema accesului pe piață. Din motive evidente, primul ETF ar avea un avantaj mai mare în construirea unei poziții pe piață și în dictarea valorii comisioanelor”, arată analistul XTB România.
ȘI ETH crește
Și Ethereum (ETH), a doua cea mai mare criptomonedă, a înregistrat o performanță puternică în ultima săptămână. A crescut până la 1.800 de dolari. Prețul monedei a avansat cu 19% începând de la minimul atins pe 12 octombrie, la 1.500 de dolari.
Având în vedere interesul tot mai mare al retailerilor și al instituțiilor, mulți deținători de ETH sunt optimiști. În privința atingerii nivelului de 2.000 de dolariînainte de sfârșitul anului.
În cele din urmă, ieșirile recente de capital de pe principalele burse de criptomonede, precum cele peste 500 de milioane de dolari de pe Binance în 24 de ore, semnalează faptul că traderii își mută activele în depozite sigure. În așteptarea creșterii prețurilor criptomonedelor. Creșterea prețurilor a dus, de asemenea, la lichidarea unor poziții short în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari.
Următorul halving al Bitcoin (BTC), un eveniment semnificativ care se desfășoară o dată la patru ani. Și care va duce la reducerea cu 50% a recompenselor BTC pentru generarea criptomonedei, se va produce în aprilie 2024.
Potrivit directorului general al Binance, Changpeng Zhao, lunile și anii care urmează după halving sunt cei în care BTC ar putea atinge noi maxime istorice, citând date și evenimente din trecut.
„Pe termen scurt, însă, ritmul procesului de aprobare a ETF-ului Bitcoin spot în SUA rămâne incert. În plus, există potențialul ca deținătorii GBTC și diversele fonduri să vândă Bitcoin, ceea ce ar putea exercita o presiune descendentă asupra prețurilor”, precizează analistul XTB România.