Creșterea cazurilor de coronavirus în Europa este alarmantă. Politicile anti-COVID-19 trebuie să fie mai eficiente

Uniunea Europeană

Președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, este de părere că Europa trebuie să fie mai eficientă în ceea ce privește politicile de testare, de monitorizare a contacţilor, de vaccinare şi de plasare în carantină, având în vedere numărul mare de cazuri de coronavirus.

„Avem nevoie de mai multă eficienţă în interceptarea (virusului), înainte ca cetăţenii să se contamineze unii pe alţii. Avem nevoie de o planificare fermă, pentru că în caz contrar vom avea lockdown-uri sistematice în următoarele luni”, a subliniat Charles Michel într-un interviu pentru cotidianul italian La Stampa, publicat miercuri.

Atunci când a fost întrebat dacă Europa se teme de un val de revoltă socială, Michel a răspuns că este nevoie de coordonare şi pentru a limita „efectele economice şi sociale negative” ale pandemiei, notează agerpres.ro.

El a adăugat că trebuie pregătit terenul pentru perioada în care vor fi valabile vaccinuri anti-COVID-19. „Nu va fi uşor de gestionat această fază”, a spus el.

Măsurile se înăspresc pe măsură ce se apropie Crăciunul

În încercarea de a stopa pandemia de coronavirus, guvernele europene își înăspresc restricțiile. Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat că restaurantele și barurile închid acum de la 18:00 (17:00 GMT), precum și toate teatrele, cinematografele și sălile de sport, timp de o lună. O recunoaștere a eșecului, potrivit detractorilor săi, în timp ce oamenii de știință se întreabă dacă acest lucru va fi suficient pentru a stopa răspândirea virusului.

Coronavirusul continuă să se răspândească în toată Europa, iar Spania a impus o nouă stare de urgență, precum și interdicții de noapte. Catalonia (nord-est) are în vedere chiar închiderea populației în case la sfârșit de săptămână, iar regiunea vecină Aragon a decis să-și închidă teritoriul. Iar Franța a stabilit un nou record cotidian trist, cu peste 52.000 de cazuri suplimentare de Covid-19.

Perspectiva unei noi închideri prinde contur în fața unui al doilea val „brutal” care ar putea fi chiar „mai puternic decât primul”, se alarmează Jean-François Delfraissy, președintele consiliului științific care îndrumă guvernul.

În Germania, Târgul de Crăciun de renume mondial din Nürnberg, care atrage aproximativ 2 milioane de vizitatori, a fost anulat anul acesta.

La rândul său, guvernul sloven a anunțat înăsprirea de marți a limitării parțiale în vigoare și consolidarea controalelor la frontieră, notează publicația franceză Le Point.

În Norvegia, noi restricții vor intra în vigoare la Oslo, unde purtarea obligatorie a unei măști de protecție este extinsă în special. Barurile din capitală, deja obligate să nu mai servească la miezul nopții, nu vor mai putea accepta noi clienți după ora 22:00.

Și, în Belgia, unde numărul de contaminări s-a triplat în cinci săptămâni, ajungând la 321.031 de cazuri, vacanțele școlare pentru Ziua Tuturor Sfinților au fost prelungite și școlile forțate să se adapteze la progresia puternică a virusului pentru a nu risca să agraveze o situaţie deja „dramatică” în structurile de îngrijire medicală.