În perioada aprilie-iunie, această creştere fusese de 2,2 milioane barili, comparativ cu perioada similară din 2016, cea mai mare majorare interanuală începând de la mijlocul lui 2015, scrie Agerpres.
În raportul său anual privind piaţa petrolului, AIE a subliniat că încetinirea din trimestrul al treilea "readuce la niveluri mai normale cererea".
Cifrele evidenţiază nişte luni iulie şi august "relativ slabe" şi, în special, impactul uraganelor Harvey şi Irma asupra continentului american în septembrie.
"Creşterea cererii în ţările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a fost moderată în iulie şi datele preliminare semnalează o încetinire mai mare în august", menţionează AIE, subliniind că şi în ţările care nu sunt membre ale clubului economiilor dezvoltate s-a înregistrat un fenomen similar.
Toate acestea nu împiedică însă AIE să-şi menţină previziunile de creştere globală a cererii cu 1,6 milioane barili pe zi în 2017, până la 97,7 milioane, şi cu 1,4 milioane în 2018, la 99,1 milioane.
Se aşteaptă o revenire a creşterii cererii în ultimul trimestru al acestui an, cu o majorare interanuală de 1,7 milioane barili pe zi, în condiţii meteorologice normale în emisfera nordică.
AIE a atras atenţia asupra încetinirii creşterii cererii în SUA, majorarea fiind de 250.000 barili pe zi faţă de 650.000 barili pe zi în iunie.
În ceea ce priveşte oferta, producţia globală de petrol a crescut cu 90.000 barili pe zi în septembrie, faţă de anul anterior, la 97,5 milioane barili pe zi, în special datorită ţărilor care nu fac parte din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol.
Se aşteaptă ca aceste state să îşi majoreze producţia, pe ansamblul întregului an, cu 700.000 barili pe zi comparativ cu 2016, un nivel ce se va dubla, la 1,5 milioane barili, în 2018.
La rândul lor, ţările OCDE au rămas în septembrie la un nivel al producţiei relativ similar celui din anul anterior.