Creşterea cotaţiei ţiţeiului nu a rămas fără urmări: Lukoil a scumpit deja benzina

Problemele din Iran cu livrările de petrol către statele europene, care a dus la creşterea cotaţiei internaţionale a ţiţeiului, şi-au produs efectele şi pe piaţa românească. Lukoil România, cea de-a treia companie în funcţie de numărul de staţii, a majorat deja preţul benzinei.

Scumpirea este de trei bani pe litru şi a fost aplicată la sortimentul Euroluk 95, adică cea mai ieftină benzină comercializată de companie, conform datelor publicate pe site-ul lukoil.ro. Astfel, preţul mediu al unui litru de benzină Euroluk 95 la staţiile proprii este de 5,6 lei. Celelalte preţuri au rămas nemodificate, acestea fiind de 6,07 lei – benzina Ecto 98, 5,77 de lei este preţul unui litru de motorină Euro L Diesel şi 5,94 lei – Ecto Super Diesel.

Lukoil nu a mai operat nicio modificare a preţurilor benzinei şi motorinei de la jumătatea lunii ianuarie. În această lună, compania a scumpit însă cu 17 bani litrul de GPL, de la 3,01 lei la 3,18 lei.

Cea mai mare companie petrolieră din România, Petrom, nu a mai modificat preţurile carburanţilor, conform datelor disponibile pe site-ul propii. Mici ajustări au fost efectuate la anumite staţii Petrom, dar acestea se încadrează în cei plus/minus 5% faţă de preţurile de referinţă.

Petrom continuă politica de creştere moderată a preţurilor

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a precizat, astăzi, că pentru acest an compania a luat în calcul o cotaţie a ţiţeiului de peste 100 de dolari/baril. Mariana Gheorghe a explicat că anul trecut cotaţiile internaţionale ale produselor finite (benzină şi motorină) au înregistrat o creştere de 29%, respectiv 35% în cazul motorinei, iar preţurile la pompă s-au majorat cu 22% în cazul benzinei, respectiv cu 25% la motorină.

“Continuăm această politică de creştere moderată a preţurilor, urmând principiile de piaţă pe baza cotaţiilor internaţionale şi a fiscalităţii”, a spus Mariana Gheorghe.

Ea a adăugat că estimarea de 100 dolari pentru preţul barilului de petrol este o medie a anului 2012, volatilitatea din interiorul acesteia urmând să se reflecte în preţuri.

“Estimarea de peste 100 dolari barilul este o medie a anului 2012. Nu înseamnă că nu va fi o volatilitate în interiorul acestei medii, lucru care se reflectă în preţul caburanţilor. Cotaţiile internaţionale au o evoluţie legată de aceasta, dar nu neapărat identică”, a adăugat CEO-ul OMV Petrom.

În ceea ce priveşte consumul pentru anul 2012, Mariana Gheorghe a menţionat că piaţa nu va fi caracterizată prin stabilitate.

“Pentru 2012 vedem o piaţă mai mult sau mai puţin stabilă. Creşterea economică din industrie va duce, sperăm, la efecte pozitive, precum şi puterea de cumpărare a populaţiei pentru zona de retail. Evoluţia este mai greu de prezis din cauza factorilor externi la care trebuie să facă faţă România dar şi pentru că sunt două alegeri care vor impacta asupra creşterii economice din acest an”, a spus Mariana Gheorghe.

Citiţi şi: Cererea de motorină a fost atât de mare încât a trebuit să importăm