Încotro se îndreaptă economia Chinei? China și-a stabilit obiective ambițioase de creștere economică și pentru acest an. Unii experți susțin că noile căi de creștere vor fi esențiale pentru economia chineză.
La începutul acestui an, China a anunțat obiectivul ambițios, de a atinge în 2024 o creștere economică de 5%.
Astăzi, la aproape șapte luni, economiștii și oficialii guvernamentali se declară optimiști că țara poate atinge obiectivul stabilit.
„Avem capacitatea de a atinge ținta de creștere”, a declarat premierul chinez Li Qiang la Reuniunea Anuală a Noilor Campioni (AMNC) a Forumului Economic Mondial, o reuniune a celor mai importante figuri din lumea afacerilor, societății civile și academice și guvernului, desfășurată la Dalian, potrivit site-ului Forumului Economic Mondial.
Reuniunea se defășoară în condiţii dificile. Tensiunile politice şi economice între SUA şi China au luat amploare. Iar cu Uniunea Europeană China se află probabil în faţa unui nou război comercial.
„Piața mare a Chinei este deschisă”
„Piața mare a Chinei este deschisă”, a declarat Li. „Creșterea rapidă a noilor industrii și a noilor motoare a susținut dezvoltarea solidă și susținută a economiei chineze”, a mai spus premierul chinez.
Peng Sen, președintele Societății Reformei Economice, a adăugat că este „pe deplin încrezător” că țara sa își poate atinge obiectivul de 5%.
În urma politicilor economice deschise și de reformă ale guvernului din anii 1970 și 1980, rata de creștere economică a Chinei a fost de neegalat.
Producția economică per persoană, de exemplu, a crescut cu aproximativ 3.000% în ultimele decenii, ceea ce a determinat mulți analiști să se refere la creșterea economică a Chinei ca fiind un „miracol”.
„Chiar și o așa-zisă încetinire a creșterii Chinei este incredibil de relevantă pentru economia globală”, a menționat Aparna Bharadwaj, expert la Boston Consulting Group.
Experții susțin că vor fi necesare noi căi de creștere pentru ca țara să mențină o creștere constantă. Aceasta include extinderea în industrii noi și în transformare, cum ar fi inteligența artificială, serviciile financiare digitale și tehnologiile verzi, cum ar fi vehiculele electrice.
Jin Keyu, profesor de economie la London School of Economics and Political Science, a remarcat că „sunt necesare investiții de trilioane de dolari” pentru tranziția globală ecologică, adăugând că, probabil, „China va juca un rol esențial” în această tranziție.
Sectorul energetic curat al Chinei a reprezentat aproximativ 40% din expansiunea economică a țării în 2023.
Între timp, cheltuielile sectorului privat pentru cercetare și dezvoltare s-au dublat în ultimii cinci ani.
Un sondaj al economiștilor de top din întreaga lume, a constatat, de asemenea, că analiștii se așteaptă, în general, la continuarea creșterii în China.
Dintre economiștii chestionați în raport, aproape 75% au spus că se așteaptă la o creștere moderată în China.
Cifra a marcat o creștere față de procentul anterior, de 69%, care se așteptau, în luna ianuarie, la o creștere moderată.
Creștere de înaltă calitate
În 2017, președintele chinez Xi Jinping a declarat că economia țării sale va trece dintr-o perioadă de creștere rapidă la o etapă de creștere de înaltă calitate.
Astăzi, experții susțin că o concentrare pe creșterea de înaltă calitate rămâne vitală pentru asigurarea creșterii economice pe termen mediu și lung. Această creștere de înaltă calitate ar trebui să se bazeze în mare parte pe tehnologii avansate.
„Avem nevoie de o creștere de înaltă calitate pentru a ne stimula dezvoltarea și creșterea”, a spus Peng. „Acest lucru depinde de tranziție, de transformarea revoluționară de pe frontul tehnologic, iar în ceea ce privește sectoarele tradiționale, e nevoie de o transformare profundă”, a subliniat el.
Tensiunile geopolitice, un obstacol
Analiștii notează că, în ciuda perspectivelor economice pozitive ale Chinei pentru 2024, obstacolele în calea creșterii vor persista. Este vorba mai ales de tensiunile geopolitice și fragmentarea economică globală.
„Geopolitica este un joc cu sumă zero”, afirmă Eswar Prasad, profesor la Universitatea Cornell. „Dar acum chiar și relația economică este văzută ca un joc cu sumă zero sau chiar negativă”, a subliniat el.
Anul trecut, FMI a estimat că disensiunile economice și creșterea restricțiilor comerciale internaționale ar putea costa economia globală 7,4 trilioane de dolari și ar putea reduce producția economică globală cu până la 7%.
Tensiunile dintre Statele Unite și China reprezintă o amenințare semnificativă pentru dezvoltarea economică la nivel mondial, în special pentru economiile în curs de dezvoltare, afirmă experții.